Schurq

Apple opvouwbare iPhone ‘Flip’: alles wat we weten

|
Leestijd 4 minuten
Door Eline Tol

De iPhone Flip zou Apple’s eerste opvouwbare telefoon kunnen zijn. Dit betekent een grote verandering in Apple’s productlijn en nieuwe mogelijkheden voor gebruikers. Analist Jeff Pu voorspelt dat Apple de ontwikkeling van vouwbare apparaten heeft versneld, met toenemende zichtbaarheid in de toeleveringsketen. In dit artikel lees je wat we tot nu toe weten.

De lancering van de iPhone Flip

De geruchten over een iPhone Flip circuleren al jaren. Terwijl Apple zijn iPhone 15 en iPhone 15 Pro al op de markt heeft en de iPhone 16-modellen later dit jaar verwacht worden, blijft de komst van een iPhone Flip onzeker. Apple-analisten suggereren zelfs dat een vouwbare iPad eerder zal verschijnen dan een vouwbare telefoon.

Recentere bronnen uit Korea voorspellen dat de eerste vouwbare Apple-apparaat mogelijk pas in 2027 zal verschijnen en dit zou zelfs geen telefoon kunnen zijn. Analisten zoals Jeff Pu verwachten een 20.3-inch vouwbaar apparaat, mogelijk een tablet of computer, rond 2025 met een telefoon volgend in 2026. Maar volgens een TrendForce-rapport is 2026 ook onwaarschijnlijk en moeten we eerder aan 2027 denken.

De verwarring over de vorm en releasedatum van de iPhone Flip zorgt voor onzekerheid bij analisten. Sommigen concluderen dat een vouwbare iPhone misschien nooit zal verschijnen. Desondanks zijn er aanwijzingen dat Apple middelen van zijn Vision Pro-headset project naar vouwbare apparaten heeft verplaatst. Dit geeft hoop dat Apple toch werkt aan een vouwbaar apparaat.

Technische specificaties en ontwerpen

Volgens Ming-Chi Kuo zal de eerste vouwbare iPhone een groot 8-inch scherm hebben. Andere rapporten suggereren een samenwerking met LG voor een 7.5-inch OLED-scherm of zelfs een 9-inch scherm. Een ander interessant aspect is dat Apple overweegt om kleur e-ink displays voor het exterieur van de vouwbare telefoon te gebruiken om het batterijverbruik te verminderen.

Jon Prosser meldt dat Apple twee ontwerpen test: een boekstijl hybride tablet en een clamshell ontwerp, vergelijkbaar met de Galaxy Z Flip. Het lijkt erop dat Apple voor de clamshell stijl gaat. Patenten tonen aan dat Apple verschillende ideeën onderzoekt, waaronder een scharnierontwerp dat het scherm beschermt bij vallen.

Duurzaamheid en prijs

Apple heeft patenten ingediend voor een verbeterde flexibele display met zelfherstellende materialen. Dit zou krassen en deuken minimaliseren. De prijs van een vouwbare iPhone blijft speculatief. Als Apple kiest voor een kleiner en goedkoper model, kan de prijs vergelijkbaar zijn met premium modellen zoals de iPhone 15 Pro Max. Maar een telefoon die als tablet fungeert kan de prijs boven de $2000 brengen.

Software en toekomstperspectief

We verwachten dat een vouwbare iPhone op iOS zal draaien, aangepast voor het vouwbare ontwerp. Een belangrijke verbetering zou multitasking zijn, waardoor apps naast elkaar kunnen draaien, zoals op een iPad of Android-telefoon.

Apple kan ons verrassen met een rollable in plaats van een vouwbare telefoon. Patenten suggereren dat Apple dit onderzoekt. Echter, de kans is groter dat een vouwbare iPhone eerder komt.

Concurrentie en marktpositie

Samsung, Google en andere fabrikanten hebben al verschillende vouwbare modellen op de markt. Apple neemt vaak zijn tijd om zeker te zijn van de kwaliteit en functionaliteit van nieuwe producten. Dit kan betekenen dat de uiteindelijke iPhone Flip een significant effect kan hebben op de markt.

Apple’s benadering van vouwbare technologie zal waarschijnlijk de toekomstige trends in de industrie bepalen. Met eerdere innovaties zoals de introductie van 5G met de iPhone 12, kan de komst van de iPhone Flip opnieuw de markt veranderen.

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook