Schurq

De impact van Google’s zoekopdrachten updates op PPC-campagnes

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Eline Tol

Google heeft wijzigingen aangekondigd in zoekopdrachten, matchtypes en negatieve zoekwoorden. Dit is een welkome herinnering dat Google wil dat adverteerders en bureaus vertrouwen hebben in het platform. Deze updates zijn een belangrijke stap op het gebied van zoekwoorden en targeting binnen Google Ads.

Merkexclusies en toelatingen

Een van de meest opvallende veranderingen is de introductie van merkexclusies en merktoelatingen. Voorheen gebruikten we merkexclusies om te specificeren welke merken we niet wilden weergeven. Met de nieuwe mogelijkheid van merktoelatingen kunnen we nu echter advertenties weergeven voor brede zoekopdrachten die specifiek gerelateerd zijn aan onze eigen merken. Dit markeert een verschuiving van traditionele matchtypes naar een meer gerichte aanpak.

Verbeterde negatieve zoekwoorden en zoekterm aggregatie

Daarnaast heeft Google de negatieve zoekwoorden verbeterd door misspellings en close variants mee te nemen. Hierdoor hoeven adverteerders minder negatieve zoekwoorden toe te voegen om irrelevante zoekopdrachten uit te sluiten.

Google aggregeert nu ook meer zoektermen en blokkeert veel zoekwoorden in de rapporten vanwege privacy. Dit leidt tot zoekthema’s waarbij Google meer gegevens indirect toont door verschillende versies van dezelfde zoekterm te groeperen. Deze verandering wordt zichtbaar in de Insights-tab van Performance Max.

De toekomst van matchtypes

De voorspelling is dat binnen 24 maanden matchtypes zullen verdwijnen. Google Ads zal zich richten op zoekthema’s en merkexclusies. Dit zal vooral helpen bij campagnes waarbij men niet wil verschijnen voor concurrenten.

Voor bedrijven betekent dit minder tijd kwijt zijn aan het beheren van negatieve zoekwoorden en meer vertrouwen op brede matchtypes. Dit kan leiden tot een efficiëntere targeting, vooral voor kleinere budgetten.

Zorgen over transparantie en controle

Er zijn echter zorgen over verminderde transparantie en controle. Vooral in sectoren zoals de farmaceutische en juridische sector kan brede matching te algemeen zijn. Voor specifieke nichemarkten kan dit leiden tot hogere kosten door irrelevante klikken.

Adverteerders moeten voorzichtig zijn met hoe breed ze hun zoekopdrachten instellen. Voor kleine bedrijven kan een brede match snel duur worden. Het is verstandig om eerst phrase of exact match te gebruiken en vervolgens broad match toe te voegen als de indrukken toenemen.

Een nieuwe mindset voor PPC-marketeers

Het is belangrijk om de verandering van Google te begrijpen. Het platform veranderd van een actiegedreven naar een meer informatief uitwisselingsplatform. Adverteerders moeten zich richten op publiek, zoekgedrag en creatieve assets in plaats van alleen op klikken en conversies.

De focus moet liggen op het begrijpen van zoekgedrag en het gebruik van audience signals om de juiste doelgroepen te bereiken. Dit vereist aanpassing, maar biedt ook nieuwe kansen voor optimalisatie buiten de traditionele campagnes.

Bron: Google.

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook