Schurq

Google waarschuwt medewerkers voor het gebruik van AI-chatbots: waarom heeft het gevolgen voor uw bedrijf?

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Guido Sombroek

Stel je voor dat je vertrouwelijke bedrijfsgeheimen per ongeluk lekt via een chatbot? Dit is precies het scenario waar Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google, zijn werknemers voor waarschuwt. Dit gebeurt zelfs terwijl het zijn eigen chatbot ‘Bard’ wereldwijd promoot.

Google heeft zijn medewerkers geadviseerd om geen vertrouwelijke informatie in te voeren in AI-chatbots, waaronder zijn eigen Bard en ChatGPT, een ander populair programma. Deze chatbots, die gesprekken met gebruikers aangaan en antwoorden genereren op verschillende prompts, kunnen de ingevoerde gegevens reproduceren, waardoor er een risico op lekken ontstaat.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze waarschuwing de groeiende trend weerspiegelt van bedrijven om hun personeel te waarschuwen voor het gebruik van openbare chatprogramma’s. Grote bedrijven zoals Samsung, Amazon en Deutsche Bank hebben al maatregelen genomen om hun werknemers te waarschuwen voor het gebruik van AI-chatbots.

Bovendien is Google transparant over de beperkingen van zijn technologie. Ondanks dat Bard ongewenste code suggesties kan maken, helpt het programma nog steeds programmeurs.

Wat kunnen we leren uit Google’s voorzorgsmaatregelen? Ze benadrukken dat terwijl AI-chatbots grote voordelen bieden, zoals het snel opstellen van e-mails en documenten, ze ook het risico dragen van het verspreiden van misinformatie, gevoelige data en zelfs auteursrechtelijk beschermde passages.

Enkele bedrijven hebben reeds oplossingen ontwikkeld voor dergelijke problemen. Cloudflare bijvoorbeeld, biedt bedrijven de mogelijkheid om sommige gegevens te taggen en te beperken van extern verkeer. Ook Google en Microsoft bieden conversatie tools aan bedrijven aan die tegen een hogere prijs gegevens beperken van absorptie in openbare AI-modellen.

Dit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om zich bewust te zijn van de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van AI-chatbots en om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om hun gevoelige informatie te beschermen.

bron: Reuters

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook