Schurq

De impact van de Google september 2023 helpful content update op de SEO-branche

|
Leestijd 2 minuten
Door Eline Tol

Ben je recent geconfronteerd met veranderingen in je websiteverkeer? Het antwoord ligt wellicht in de recente helpful content update van Google. Eind september rondde Google een 14-daagse update af die een aanzienlijke impact had, vooral binnen de SEO-branche.

Impact op de SEO-branche
De SEO-branche werd flink opgeschud door de Google-update van september 2023. Hoewel sommige trackingtools een afname in volatiliteit aangaven, zagen veel bedrijven binnen de SEO-community opmerkelijke veranderingen in rankings. Het is duidelijk geworden dat deze update sterker werd gevoeld door sites geoptimaliseerd voor zoekmachines dan de gemiddelde website.

Verschillende gegevensaanbieders zoals Semrush en seoClarity hebben volatiliteit in verband met deze update gedocumenteerd. Interessant genoeg waren de bevindingen soms tegenstrijdig, met sommige tools die minder volatiliteit lieten zien, terwijl anderen een merkbare impact rapporteerden.

Het doel van de Google-update
De kern van deze update was gericht op content. Met name op content die primair is geschreven om goed te scoren in zoekmachines, in plaats van daadwerkelijk nuttig en informatief te zijn voor de gebruiker. Dit is wat vaak wordt aangeduid als “SEO-content”. Het doel van Google was om deze ‘SEO-content’ te degraderen ten gunste van kwalitatieve, gebruikersgerichte content.

De frustratie bij zoekgebruikers is begrijpelijk. Ze willen nuttige en kwalitatieve informatie vinden, niet pagina’s die enkel en alleen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. Google’s algoritme-update beoogde juist deze frustratie aan te pakken door inhoud van lage kwaliteit te verminderen.

Belangrijke inzichten en oplossingen
Als je site is getroffen, wat kun je dan doen? Google suggereert een introspectie van je content. Beoordeel deze kritisch aan de hand van vragen die door Google zijn opgesteld. Als je merkt dat je content niet in lijn is met deze update, kan het even duren voordat verbeteringen zichtbaar zijn, zelfs als je de juiste wijzigingen aanbrengt. Het is belangrijk om te blijven werken aan het verbeteren van je site, met een focus op het creëren van authentieke en waardevolle inhoud voor jouw bezoekers.

Meer weten over de september 2023 helpful content update? Lees dan de details in onze vorige blog.

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook