Schurq

Het mysterie van content rangschikking ontrafeld: hoe AI je beleving op Facebook en Instagram beïnvloedt

|
Leestijd 2 minuten
Door Eline Tol

Voel je ooit dat je controle verliest over de inhoud die je ziet op Facebook en Instagram? Begrijp je niet hoe deze apps beslissen welke posts in je feed verschijnen? Dit artikel gaat dieper in op hoe Facebook en Instagram, aangedreven door AI, werken om je een gepersonaliseerde ervaring te bieden en hoe je die ervaring zelf kunt beïnvloeden.

Facebook en Instagram zijn twee van de meest gebruikte platforms wereldwijd voor het delen van levensgebeurtenissen, het verbinden met gelijkgestemden en het ontdekken van boeiende content. De unieke en gepersonaliseerde ervaring van elke gebruiker wordt mogelijk gemaakt door AI-systemen die bepalen welke inhoud wordt weergegeven, gebaseerd op keuzes die gebruikers maken. Dit betekent echter ook dat de manier waarop bedrijven en organisaties hun boodschap aan het publiek overbrengen, wordt beïnvloed door deze systemen.

Recentelijk heeft Meta, het moederbedrijf van deze platforms, meer transparantie beloofd over hoe deze AI-systemen werken. De systemen gebruiken feedback van gebruikers om content op de platforms te rangschikken, waardoor posts die relevant en interessant voor je zijn, waarschijnlijker in je feed verschijnen. Meta streeft ernaar om gebruikers beter in staat te stellen te bepalen wat ze zien op de apps en biedt meer gedetailleerde informatie aan experts om deze systemen beter te begrijpen.

Deze nieuwe openheid van Meta is deel van een breder ethos van transparantie en verantwoording. Het bedrijf gelooft dat openheid de beste manier is om zorgen over de risico’s van krachtige technologieën zoals AI te adresseren. Meta moedigt ook andere bedrijven aan om transparant te zijn over hoe hun systemen werken en samen te werken met de industrie, overheid en maatschappelijke organisaties om de ontwikkeling van deze technologieën te waarborgen.

De AI-systemen van Meta voorspellen hoe waardevol een stuk content voor je kan zijn, zodat het eerder aan je kan worden getoond. Ze gebruiken verschillende voorspellingen in combinatie, gebaseerd op gedrag en feedback van gebruikers, om zo dicht mogelijk bij de juiste inhoud voor elke gebruiker te komen.

Meta heeft ook nieuwe tools geïntroduceerd om onderzoek van algemeen belang te ondersteunen, waaronder de Meta Content Library en API, die onderzoekers toegang geven tot gegevens van openbare berichten, pagina’s, groepen en evenementen op Facebook, en openbare berichten en gegevens van ontwerpers en bedrijven op Instagram.

Als bedrijf is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen en te begrijpen hoe je de impact van deze AI-systemen op jouw online zichtbaarheid en contentstrategie kunt beheersen. Door het functioneren van de AI-systemen op Facebook en Instagram te begrijpen, kun je inzicht krijgen in hoe jouw content wordt gerangschikt en hoe je dit proces kunt beïnvloeden.

In deze tijd van transparantie is het cruciaal voor bedrijven om te begrijpen hoe ze technologieën zoals AI kunnen benutten om hun zichtbaarheid en interactie op platforms als Facebook en Instagram te verbeteren. Door je aan te passen aan deze systemen en ze in je voordeel te gebruiken, kun je de manier waarop je bedrijf communiceert en zich engageert met zijn publiek op deze platforms aanzienlijk verbeteren.

bron: Meta

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook