Schurq

Hoe social media de koopbeslissingen van Generatie Z beïnvloeden – cruciaal voor merkstrategieën

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Guido Sombroek

Als je een tiener probeert te begrijpen, kijk dan eens naar zijn/haar sociale mediagebruik. Uit een recent rapport van de International Council of Shopping Centers (ICSC) blijkt dat 85% van de respondenten van de Gen Z aangeeft dat sociale media hun aankoopbeslissingen beïnvloeden. Dit is een significante bevinding voor bedrijven die zich richten op deze groep.

Dit betekent dat merken die inzetten op sociale media om Gen Z te bereiken, de juiste weg inslaan. Niet alleen beïnvloedt sociale media de aankoopkeuzes van 85% van de mannen en 86% van de vrouwen uit deze generatie, maar ook blijkt uit het onderzoek dat TikTok en Instagram de meest invloedrijke platforms zijn, gevolgd door YouTube, Facebook, Snapchat, Twitter en zelfs Reddit.

Een aanzienlijk deel van de respondenten uit Gen Z winkelt voornamelijk bij discount- of off-pricewinkels en speciaalzaken. Daarnaast is de financiële situatie van de Gen Z een punt van zorg. De studie toont aan dat een groot deel van de oudere Gen Z-consumenten bezorgd is over de economie.

Het rapport biedt ook inzicht in de elementen van de winkelervaring die het belangrijkst zijn voor Gen Z-shoppers. De naadloze afhandeling van de aankoop, snelle verzending en onmiddellijke beschikbaarheid in de winkel zijn hierbij van groot belang.

De gegevens van deze studie suggereren dat sociale media een prominente rol zullen blijven spelen in de marketingstrategieën gericht op Gen Z. Echter, familie en vrienden hebben volgens meer dan de helft van de respondenten de meest significante invloed op hun aankoopbeslissingen, gevolgd door productbeoordelingen en beoordelingen van derden op websites en fora.

De invloed van sociale media op de koopbeslissingen van Gen Z mag niet worden onderschat. Bedrijven moeten deze informatie in hun voordeel gebruiken en hun marketingstrategieën dienovereenkomstig aanpassen om deze invloedrijke consumentengroep te bereiken.

bron: ICSC

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook