Schurq

Waarom landen streven naar een verbod op TikTok: gegevensbeveiliging en de wereldwijde impact

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

Voelt u ook de groeiende angst rond de populaire video-app TikTok? Wereldwijd nemen regeringen stappen om TikTok, eigendom van het Chinese ByteDance, te beperken vanwege mogelijke bedreigingen voor de veiligheid van gegevens.

Steeds meer wetgevers in de Verenigde Staten, Europa en Canada maken zich zorgen dat TikTok gevoelige gebruikersgegevens zoals locatie-informatie in handen kan geven van de Chinese overheid. Deze angst wordt aangewakkerd door wetten die de Chinese overheid in staat stellen om stiekem gegevens van Chinese bedrijven en burgers te eisen voor inlichtingenoperaties. Daarbij komt de vrees dat China de content-aanbevelingen van TikTok zou kunnen gebruiken voor desinformatie.

TikTok heeft dergelijke beschuldigingen altijd ontkend en heeft geprobeerd zich te distantiëren van ByteDance. Desondanks blijven er wereldwijd restricties komen. India verbood het platform in 2020, waardoor ByteDance een van zijn grootste markten verloor. Andere landen en overheidsorganen, waaronder Groot-Brittannië, Australië, Canada, de uitvoerende arm van de Europese Unie, Frankrijk en het Nieuw-Zeelandse parlement, hebben de app verboden op officiële apparaten.

In de Verenigde Staten zijn sinds november meerdere staten TikTok gaan verbieden op door de overheid uitgegeven apparaten en veel universiteiten hebben het geblokkeerd op campus Wi-Fi-netwerken. Dit heeft echter niet voorkomen dat studenten de app blijven gebruiken via mobiele data.

Het Witte Huis heeft onlangs gepleit voor de verkoop van de app door zijn Chinese eigenaars of riskeert een mogelijke ban. De regering heeft tot nu toe vrij stil gehouden, hoewel ze recentelijk naar een lopend onderzoek verwezen in reactie op vragen over TikTok.

Wat de uitkomst ook zal zijn, één ding is zeker: het debat over TikTok’s privacy en veiligheid zal van grote invloed zijn op bedrijven en organisaties wereldwijd. Er zijn verschillende benaderingen mogelijk naast een verbod. Zo kan de regering het plan van TikTok om in de Verenigde Staten te opereren goedkeuren. Ook bestaat de kans dat wetgevers ByteDance zullen dwingen TikTok te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. Kortom, de impact van deze kwestie op bedrijven en organisaties wereldwijd zal groot zijn.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook