Schurq

Aanzienlijke groei van AI-capabele PC’s verwacht: 40% van wereldwijde leveringen tegen 2025

|
Leestijd 2.5 minuten
Door Eline Tol

De snelle opkomst van AI-capabele PC’s zal de computerindustrie de komende jaren drastisch veranderen. Canalys voorspelt dat in 2025 maar liefst 40% van alle wereldwijd geleverde PC’s zal zijn uitgerust met AI-functionaliteiten. Deze verschuiving markeert het begin van een nieuwe fase in de PC-markt, waarbij AI een centrale rol gaat spelen in zowel hardware- als softwareontwikkeling.

Verwachte groei en marktaandeel

In 2024 zullen naar schatting 48 miljoen AI-capabele PC’s wereldwijd worden geleverd, goed voor 18% van het totale aantal PC-leveringen. Dit aandeel zal in 2025 meer dan verdubbelen tot 100 miljoen eenheden, waardoor 40% van alle PC’s AI-functionaliteiten zullen bevatten. Deze groei blijft doorzetten, met een verwachte levering van 205 miljoen AI-capabele PC’s in 2028, wat neerkomt op een jaarlijkse samengestelde groei van 44% tussen 2024 en 2028.

Nieuwe mogelijkheden door AI-Integratie

De integratie van dedicated AI-processoren zoals Neural Processing Units (NPUs) in PC’s biedt tal van nieuwe mogelijkheden. Deze technologieën verbeteren niet alleen de productiviteit, maar zorgen ook voor betere personalisatie en energie-efficiëntie. Deze ontwikkelingen zijn van groot belang voor zowel consumenten als bedrijven, aangezien AI-capabele PC’s nieuwe mogelijkheden openen voor innovatie op het gebied van softwareontwikkeling en hardwareproductie.

Impact op bedrijven en organisaties

Bedrijven die tijdig inspelen op de trend van AI-capabele PC’s kunnen een aanzienlijk concurrentievoordeel behalen. Vooral in het commerciële segment wordt een premiumisering van de markt verwacht, waarbij AI-capabele PC’s tegen een hogere prijs worden verkocht. Canalys voorspelt een prijsstijging van 10% tot 15% voor deze geavanceerde PC’s in vergelijking met reguliere modellen zonder NPU-integratie. Tegen 2028 zullen AI-capabele PC’s meer dan 80% van het hogere prijssegment domineren, wat betekent dat bedrijven die in deze technologie investeren, kunnen profiteren van de verhoogde vraag naar premiumproducten.

Innovatieve kansen en uitdagingen

De opkomst van AI-capabele PC’s biedt niet alleen kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Bedrijven die deze nieuwe technologie omarmen, kunnen nieuwe markten ontsluiten en klanten overtuigen met verbeterde gebruikservaringen. Dit vraagt om innovatie in zowel hardware- als softwareontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op het creëren van toepassingen die de productiviteit verhogen en de personalisatie verbeteren.

Voorbereiding op een AI-gedreven toekomst

De vooruitzichten van Canalys benadrukken de enorme potentie en de verstrekkende impact die AI-capabele PC’s zullen hebben op de technologie-industrie in de komende jaren. Voor bedrijven is het essentieel om zich voor te bereiden op deze verschuiving door te investeren in AI-technologie en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die inspelen op de veranderende marktbehoeften. De toekomst van de PC-markt ligt in de integratie van AI, en degenen die vooroplopen in deze ontwikkeling, zullen de grootste voordelen plukken.

Bron: Canalys.

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook