Schurq

AI-app strijd: Character.ai verslaat ChatGPT in groei en populariteit bij jongeren in de VS

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

Je opent je mobiele telefoon en ziet twee populaire AI-apps: ChatGPT en Character.ai. Maar wist je dat Character.ai met stormachtige snelheid aan populariteit wint, vooral onder de jongeren?

Sinds de lancering van Character.ai in mei 2023 is er een merkbare verschuiving opgetreden in de mobiele app-gebruikerswereld. Uit gegevens blijkt dat de door a16z ondersteunde AI-app nu 4,2 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft, een stevige uitdaging vormt voor ChatGPT’s 6 miljoen in de VS. Deze cijfers verrassen velen, vooral omdat vroege adoptie van nieuwe apps niet altijd leidt tot een blijvende groei. Echter, tegen de algemene retentiecijfers in, blijft Character.ai zijn gebruikers vasthouden en zijn voetafdruk vergroten.

Deze verschuiving heeft ongetwijfeld invloed op hoe bedrijven hun AI-strategieën aanpassen. Bedrijven die zich richten op jongere doelgroepen zouden het groeiende succes van Character.ai nauwlettend in de gaten moeten houden. Immers, bijna 60% van hun online publiek komt uit de 18-24 jaar categorie. In tegenstelling daarmee zag ChatGPT een afname van bezoekers in dezelfde leeftijdsgroep.

Het wereldbeeld is echter anders. Ondanks de groei van Character.ai in de VS, blijft ChatGPT dominant op het wereldtoneel, met name op Android-platformen. Dit suggereert dat merkherkenning en globalisering van groot belang zijn voor de expansiestrategie van AI-bedrijven.

Interessant is dat het succes van Character.ai mogelijk te maken heeft met de entertainmentwaarde van de app, in plaats van zijn utilitaire functies. Zoals elke trend kan dit echter veranderen met de tijd en de behoeften van de markt.

Toch lijkt de toekomst rooskleurig voor Character.ai, ondersteund door een solide financiële injectie en een team van AI-experts. Het succes van Character.ai toont aan dat er altijd ruimte is voor innovatie en verbetering, zelfs in een markt die al verzadigd lijkt. Bedrijven, groot en klein, moeten deze dynamiek herkennen en zich voorbereiden op continue aanpassing in het AI-tijdperk.

Terwijl we de groei van Character.ai volgen, blijft het de vraag of het de harten van jongeren zal blijven winnen of slechts een voorbijgaande trend zal zijn. Wat het antwoord ook mag zijn, één ding is zeker: de wereld van AI-app is constant in beweging en is het essentieel voor bedrijven om waakzaam te blijven.

bron: Similarweb

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook