Schurq

Amazon’s nieuwe generatieve AI: een revolutie in productbeoordelingen en e-commerce

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

Heb je ooit tijd verspild aan het doorspitten van eindeloze productbeoordelingen op Amazon? Het bedrijf heeft een oplossing geïntroduceerd: de implementatie van generatieve AI om productreviews efficiënter te tonen aan klanten. Deze technologie pikt gemeenschappelijke thema’s op en vat ze samen op de productdetailpagina, waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt om relevante informatie snel te vinden.

Deze nieuwe aanpak zal de klantbeleving enorm verbeteren. Stel je voor dat je specifiek geïnteresseerd bent in het ‘gebruiksgemak’ van een product; nu kun je recensies die dit kenmerk benadrukken met één tik opvragen. Een aanzienlijk deel van de Amerikaanse mobiele shoppers heeft al toegang tot deze feature, die in de komende maanden naar verwachting verder zal worden uitgerold.

Vorig jaar droegen alleen al 125 miljoen klanten bijna 1,5 miljard recensies bij aan Amazon. “Het is ons doel om deze overvloed aan informatie nog toegankelijker te maken voor onze klanten”, aldus Vaughn Schermerhorn, directeur van community shopping bij Amazon.

Ondanks de luidruchtige AI-investeringen van giganten als Microsoft en Google, is Amazon’s bescheiden aanwezigheid in deze ruimte een indicatie van hun inzicht in de mogelijke invloed van generatieve AI op klantbeslissingen. Marketeers en bedrijven moeten nu nauwlettend in de gaten houden hoe consumenten reageren op deze nieuwe technologische vooruitgang.

Buiten beoordelingen is Amazon’s AI-reis uitgebreid. Hun AI-platform, Bedrock, helpt bedrijven bijvoorbeeld met het schalen van machine-learningmodellen. Verder investeerde AWS in juni 100 miljoen dollar in het Generative AI Innovation Center, dat tot doel heeft klanten wereldwijd te verbinden met AI-experts.

Omnicom Group, een pionier in advertentiebedrijven die samenwerken met dit innovatiecentrum, maakt al gebruik van AWS generatieve AI voor uiteenlopende bedrijfsactiviteiten. En dit is slechts het topje van de ijsberg: naar verluidt is Amazon bezig met het testen van AI-tools voor verkopers om productbeschrijvingen te genereren met minimale manuele inspanning.

Als afsluiting benadrukte Nicole Greene, senior director analyst in de Marketing practice van Gartner, het belang van praktische toepassingen en directe consumentenbetrokkenheid: “Het ontwikkelen van een intern model is één ding, maar het rechtstreeks met klanten laten communiceren is een geheel andere uitdaging.

bron: Amazon

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook