Schurq

Apple en Meta worden aangeklaagd: EU start onderzoek naar schending van technologieregels

|
Leestijd 1 minuten
Door Eline Tol

Apple en Meta Platforms krijgen waarschijnlijk aanklachten wegens niet-naleving van belangrijke EU-regels die hun marktmacht moeten beperken. De Europese Commissie startte in maart onderzoeken naar Apple, Meta en Google onder de Digital Markets Act (DMA). Deze regelgeving bevordert concurrentie en maakt het voor gebruikers gemakkelijker om tussen verschillende online diensten te schakelen.

Voorlopige bevindingen en verwachte aanklachten

De voorlopige bevindingen, vergelijkbaar met antitrustbeschuldigingen, worden voor de zomerbreak in augustus vrijgegeven. Apple wordt als eerste aangeklaagd, gevolgd door Meta. Apple verklaarde eerder vertrouwen te hebben in hun naleving van de DMA en blijft constructief samenwerken met de Commissie.

Impact op bedrijven en mogelijke oplossingen

Bedrijven kunnen oplossingen bieden om de zorgen van de EU weg te nemen. Dit kan boetes tot 10% van de wereldwijde jaaromzet voorkomen. Het onderzoek naar Apple richt zich op regels die app-ontwikkelaars hinderen om gebruikers te informeren over aanbiedingen buiten de App Store en nieuwe kosten voor app-ontwikkelaars. Meta’s onderzoek richt zich op hun nieuwe model waarbij gebruikers betalen voor een advertentievrije ervaring op Facebook en Instagram.

Gevolgen en belang voor Apple en Meta

Apple en Meta moeten zware financiƫle straffen vermijden en hun bedrijfsvoering binnen de EU waarborgen. Ze moeten constructief reageren op de bevindingen van de EU-regelgevers. Deze zaken benadrukken de groeiende aandacht van de EU voor het reguleren van grote technologiebedrijven om eerlijke concurrentie te waarborgen.

Toekomstige implicaties

De uitkomsten van deze onderzoeken kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de bredere technologie-industrie. Andere grote techbedrijven zullen nauwlettend volgen hoe de EU deze zaken aanpakt en welke precedenten worden gesteld. Het is waarschijnlijk dat bedrijven hun strategieƫn zullen herzien om beter te voldoen aan de DMA-voorschriften en om soortgelijke juridische problemen te vermijden.

Bron: Nederlands Juristenblad.

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook