Schurq

Belangrijke Google update: mobielvriendelijkheid nu vereist voor indexering

|
Leestijd 1 minuten
Door Eline Tol

Vanaf 5 juli 2024 zal Google stoppen met het indexeren van websites die niet toegankelijk zijn op mobiele apparaten. Dit betekent dat als jouw website niet goed werkt op een smartphone, Google deze niet meer zal opnemen in de zoekresultaten. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw online zichtbaarheid en vindbaarheid!

Overgang naar Mobile-First indexering

John Mueller van Google kondigde aan dat Google vanaf 5 juli 2024 alleen nog de Googlebot Smartphone zal gebruiken om websites te crawlen en indexeren. Het grootste deel van het web wordt al op deze manier gecrawld. De resterende sites die nog met de desktop Googlebot worden gecrawld, zullen overschakelen naar de mobiele versie. Als je site niet op een mobiel apparaat kan worden geladen, zal deze niet meer door Google geïndexeerd worden.

Impact op bedrijven en organisaties

Voor bedrijven en organisaties is het cruciaal om ervoor te zorgen dat hun website mobiel toegankelijk is. Niet alleen moet de inhoud zichtbaar zijn op mobiele apparaten, de site moet ook snel en goed laden. Dit heeft directe impact op je SEO-strategie en je online vindbaarheid. Websites die alleen een desktopversie hebben, moeten ervoor zorgen dat deze versie ook op mobiele apparaten goed functioneert.

Oplossingen voor mobiele toegankelijkheid

Het is belangrijk om de mobiele toegankelijkheid van je site te testen met de Google Search Console URL Inspection tool. Dit helpt om er zeker van te zijn dat je website goed wordt gerenderd op mobiele apparaten. Voor specifieke gevallen zoals productvermeldingen en Google for Jobs, zal Google nog steeds soms de Googlebot Desktop gebruiken. Dit is echter een uitzondering.

Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is voor 5 juli 2024 om je vindbaarheid in Google te behouden. Dit is een duidelijke stap van Google om het web meer mobielvriendelijk te maken en het is essentieel om hierop voorbereid te zijn.

Bron: Google

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook