Schurq

Belangrijke inzichten uit het recente Google algoritme lek voor jouw bedrijf

|
Leestijd 2.5 minuten
Door Eline Tol

Onlangs is er een significant lek aan het licht gekomen van interne Google-algoritmen, wat grote gevolgen heeft voor de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit lek, dat meer dan 14.000 mogelijke rankingfactoren onthult, biedt een ongekende inkijk in het streng bewaakte algoritme van Google. Voor iedereen die actief is in SEO, biedt deze informatie nieuwe kansen en inzichten om je online zichtbaarheid te optimaliseren.

Belangrijkste punten uit het algoritme van Google

 • De dichtstbijzijnde zaad-modified PageRank (nu afgeschreven). Het algoritme heet pageRank_NS en is gekoppeld aan documentbegrip.
 • Google heeft zeven verschillende soorten PageRank genoemd, waarvan één de beroemde ToolBarPageRank is.
 • Google heeft een specifieke methode om de volgende bedrijfsmodellen te identificeren: nieuws, YMYL, persoonlijke blogs (kleine blogs), e-commerce en videosites. Het is onduidelijk waarom Google specifiek persoonlijke blogs filtert.
 • De belangrijkste componenten van Google’s algoritme lijken navBoost, NSR en chardScores te zijn.
 • Google gebruikt een site-wide autoriteit en enkele site-wide signalen, waaronder verkeer van Chrome-browsers.
 • Google gebruikt pagina-embeddings, site-embeddings, site-focus en site-radius in zijn scoringsfunctie.
 • Google meet slechte klikken, goede klikken, klikken, langste laatste klikken en site-wide impressies.

Google maakt gebruik van Page Quality

Google heeft iets dat ‘pageQuality’ (PQ) heet. Een van de interessantste onderdelen van deze meting is dat Google een LLM gebruikt om de “inspanning” voor artikelpagina’s in te schatten. Deze waarde lijkt nuttig voor Google om te bepalen of een pagina gemakkelijk gekopieerd kan worden.
Conclusie: Hulpmiddelen, afbeeldingen, video’s, unieke informatie en diepte van informatie vallen op als manieren om hoog te scoren op “inspanning” berekeningen. Toevallig zijn deze dingen ook bewezen gebruikers tevreden te stellen.

Topic borders en topic authority bestaan

‘Topic authority’ is een concept gebaseerd op Google’s algoritmelek. De bestanden onderbouwen wat velen in de SEO-gemeenschap al vermoeden.
In het algoritmelek zien we dat siteFocusScore, siteRadius, siteEmbeddings en pageEmbeddings worden gebruikt voor rangschikking.

 • siteFocusScore: Geeft aan hoe sterk een site zich richt op een specifiek onderwerp.
 • siteRadius: Meet hoe ver pagina-embeddings afwijken van de site-embeddings. In gewone taal creëert Google een topische identiteit voor je website en elke pagina wordt gemeten aan die identiteit.
 • siteEmbeddings: Gecomprimeerde site-/pagina-embeddings.

Waarom is dit interessant?

 • Als je weet hoe embeddings werken, kun je je pagina’s optimaliseren om content op een manier te leveren die beter is voor Google’s begrip.
 • ‘Topic focus’ wordt hier direct genoemd. We weten niet waarom ‘topic focus’ wordt genoemd, maar we weten dat er een getal aan een website wordt gegeven op basis van de score van de site.
 • Afwijking van het onderwerp wordt gemeten, wat betekent dat het concept van topische grenzen en contextuele overbrugging enige potentiële ondersteuning buiten octrooien heeft.
 • Het lijkt erop dat topische identiteit en topische metingen in het algemeen een focus voor Google zijn.

Google creëert als het ware een identiteit voor jouw website. Elke nieuwe pagina wordt vervolgens aan deze identiteit gespiegeld. Ligt het onderwerp van deze pagina ver verwijderd van het onderwerp van jouw website? Dan heeft het een negatieve invloed op de eerder genoemde metrics.

Test ook eens met het blokkeren van zoekmachines naar pagina’s die geen relatie hebben met het onderwerp van jouw website. In theorie zorgt dit voor een positieve invloed op jouw ‘SiteFocusScore’ en ‘SiteRadius’. En dus op betere rankings.

Meten van beeldkwaliteit

‘ImageQualityClickSignals’ geeft aan dat de beeldkwaliteit wordt gemeten aan de hand van klikgedrag (nuttigheid, presentatie, aantrekkelijkheid, betrokkenheid). Deze signalen worden beschouwd als Search CPS Personal data.

Host NSR

Host NSR is de site-rank berekend voor host-level (website) sitechunks. Deze waarde encodeert nsr, site_pr en new_nsr. Belangrijk om op te merken is dat nsr_data_proto de nieuwste versie lijkt te zijn. Hier staat echter niets van in de huidige PDF. Bij een meting wordt een website in willekeurige delen verdeeld. Deze stukken worden ‘sitechunks’ genoemd. Google neemt deze delen van je domein apart, meet deze, en geeft hier een waarde aan.

Oude pagina’s of blogs die al jaren niet meer worden gelezen worden dus ook meegenomen tijdens deze meting! Het blokkeren van zoekmachines kan oplossing bieden. Heeft een pagina de tijd gehad om te ranken? Komen er geen interne of externe links naartoe en zijn de gebruikersstatistieken slecht? Ontzeg Google dan de toegang tot deze URL’s! Zo voorkom je een negatieve impact op je website.

Afsluitend geven we een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Sommige zijn al benoemd in de tekst, sommige niet.

 • Investeer in een goed ontworpen site met een intuïtieve architectuur om te optimaliseren voor NavBoost.
 • Verwijder of blokkeer pagina’s die niet topisch relevant zijn.
 • Optimaliseer je koppen rond zoekopdrachten en zorg ervoor dat de alinea’s onder de koppen deze zoekopdrachten duidelijk en bondig beantwoorden.
 • Schrijf meer content die meer impressies en klikken kan verdienen.
 • Werk content van verouderde pagina’s regelmatig bij.
 • Consistent posten is belangrijk voor de kwaliteitsscore van je website.
 • Waardeer de groei van impressies omdat dit een goed teken is.
 • Verwijder slecht presterende pagina’s als de gebruikersstatistieken slecht zijn en er geen links naar de pagina wijzen.
Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook