Onlangs is er een significant lek aan het licht gekomen van interne Google-algoritmen, wat grote gevolgen heeft voor de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit lek, dat meer dan 14.000 mogelijke rankingfactoren onthult, biedt een ongekende inkijk in het streng bewaakte algoritme van Google. Voor iedereen die actief is in SEO, biedt deze informatie nieuwe kansen en inzichten om je online zichtbaarheid te optimaliseren.
Google heeft iets dat ‘pageQuality’ (PQ) heet. Een van de interessantste onderdelen van deze meting is dat Google een LLM gebruikt om de “inspanning” voor artikelpagina’s in te schatten. Deze waarde lijkt nuttig voor Google om te bepalen of een pagina gemakkelijk gekopieerd kan worden.
Conclusie: Hulpmiddelen, afbeeldingen, video’s, unieke informatie en diepte van informatie vallen op als manieren om hoog te scoren op “inspanning” berekeningen. Toevallig zijn deze dingen ook bewezen gebruikers tevreden te stellen.
‘Topic authority’ is een concept gebaseerd op Google’s algoritmelek. De bestanden onderbouwen wat velen in de SEO-gemeenschap al vermoeden.
In het algoritmelek zien we dat siteFocusScore, siteRadius, siteEmbeddings en pageEmbeddings worden gebruikt voor rangschikking.
Google creëert als het ware een identiteit voor jouw website. Elke nieuwe pagina wordt vervolgens aan deze identiteit gespiegeld. Ligt het onderwerp van deze pagina ver verwijderd van het onderwerp van jouw website? Dan heeft het een negatieve invloed op de eerder genoemde metrics.
Test ook eens met het blokkeren van zoekmachines naar pagina’s die geen relatie hebben met het onderwerp van jouw website. In theorie zorgt dit voor een positieve invloed op jouw ‘SiteFocusScore’ en ‘SiteRadius’. En dus op betere rankings.
‘ImageQualityClickSignals’ geeft aan dat de beeldkwaliteit wordt gemeten aan de hand van klikgedrag (nuttigheid, presentatie, aantrekkelijkheid, betrokkenheid). Deze signalen worden beschouwd als Search CPS Personal data.
Host NSR is de site-rank berekend voor host-level (website) sitechunks. Deze waarde encodeert nsr, site_pr en new_nsr. Belangrijk om op te merken is dat nsr_data_proto de nieuwste versie lijkt te zijn. Hier staat echter niets van in de huidige PDF. Bij een meting wordt een website in willekeurige delen verdeeld. Deze stukken worden ‘sitechunks’ genoemd. Google neemt deze delen van je domein apart, meet deze, en geeft hier een waarde aan.
Oude pagina’s of blogs die al jaren niet meer worden gelezen worden dus ook meegenomen tijdens deze meting! Het blokkeren van zoekmachines kan oplossing bieden. Heeft een pagina de tijd gehad om te ranken? Komen er geen interne of externe links naartoe en zijn de gebruikersstatistieken slecht? Ontzeg Google dan de toegang tot deze URL’s! Zo voorkom je een negatieve impact op je website.
Afsluitend geven we een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Sommige zijn al benoemd in de tekst, sommige niet.