Schurq

De AI-aangedreven SketchAI-app van Picsart verandert afbeeldingen en contouren in digitale kunst

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Guido Sombroek

Picsart zet een revolutionaire stap in de wereld van digitale kunst met de introductie van SketchAI, een app die foto’s en tekeningen transformeert in kunstwerken met behulp van generatieve AI-technologie. Deze iOS-app stelt gebruikers in staat om met enkele klikken hun schetsen of bestaande foto’s te veranderen in stijlen die doen denken aan beroemde kunstenaars zoals Da Vinci of Van Gogh.

Gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid

De gebruiksvriendelijke interface van SketchAI biedt verschillende stijlen zoals inkttekeningen en potloodschetsen. Ook kunnen gebruikers hun creaties verfijnen door een beschrijving toe te voegen. De app biedt vijf gratis creaties en biedt onbeperkte toegang via diverse abonnementsvormen.

Toekomstvisie en uitdagingen

Volgens Lusine Harutyunyan, VP van product bij Picsart, staat uitbreiding met meer stijlen en bewerkingsmogelijkheden op de planning. Tegelijkertijd worden de uitdagingen rondom generatieve AI, zoals ethische kwesties en artistieke integriteit, erkend. Generatieve AI-apps, waaronder SketchAI, liggen onder vuur vanwege onder andere de seksualisering in afbeeldingen en het gebruik van het open source model Stable Diffusion.

Ook roept de lancering van SketchAI vragen op over het auteursrecht en de authenticiteit van digitale kunst. Terwijl de app streeft naar het filteren van ongepaste inhoud, is er nog geen oplossing voor artiesten die hun stijl niet willen laten nabootsen door de AI. Stability AI’s recente beslissing om artiesten een opt-out te bieden, wordt ook door Picsart overwogen voor SketchAI.

Auteurrechtelijke overwegingen bij SketchAI

Stability AI, de drijvende kracht achter Stable Diffusion, heeft recent beloofd artiesten de optie te bieden zich terug te trekken uit de dataset die gebruikt wordt voor het trainen van de toekomstige versie van het model. Picsart, in lijn met deze ontwikkeling, overweegt een vergelijkbare benadering voor SketchAI te implementeren. Het is echter belangrijk dat gebruikers van de app zich bewust zijn van de inherente beperkingen van generatieve AI, vooral waar het gaat om auteursrechtelijke vraagstukken.

De balans tussen innovatie en ethiek

Picsart zoekt de balans tussen creatieve expressie en ethische verantwoordelijkheid. Met de komst van SketchAI wordt het creƫren van digitale kunst toegankelijker, maar dit brengt ook nieuwe uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee voor zowel makers als gebruikers.

Download nu de app en probeer SketchAI zelf uit!

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook