Schurq

De impact van de EU’s Digitale Dienstenwet op grote techbedrijven als Google en Facebook

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

De Digitale Dienstenwet (DSA) van de Europese Unie is vorige week in werking getreden en verandert de spelregels van internetbeheer. Grote online platforms zoals Google, Facebook en Instagram (in eigendom van Meta) moeten zich houden aan nieuwe strikte verplichtingen binnen de EU.

Deze wetgeving vereist onder meer dat platforms schadelijke inhoud aanpakken, gebruikerstargeting inperken en interne data delen met regulatoren. Met het invoeren van de Digitale Dienstenwet (DSA) en andere wetgevingen zoals de Digital Markets Act en de AI Act, plaatst de EU zichzelf als een wereldwijde pionier in techregulering.

Het niet naleven van deze nieuwe regels kan ernstige financiële gevolgen hebben voor bedrijven. Boetes kunnen oplopen tot wel 6% van de wereldwijde omzet, en in extreme gevallen kunnen bedrijven zelfs de toegang tot de Europese markt verliezen. Bedrijven zoals Amazon en Zalando zijn reeds verwikkeld in juridische discussies over hun inbegrip in deze regelgeving.

De Europese Commissie heeft stress tests uitgevoerd om de paraatheid van deze platforms te evalueren, vooral rond het beheer van systemische risico’s zoals desinformatie. Ondanks deze tests blijken er nog flinke hiaten te zijn in de effectiviteit van contentmoderatie, zoals onthuld in een recente studie door de nonprofit organisatie Eko.

Naast de strenge eisen op het gebied van transparantie en datadeling, tonen rapporten van non-profitorganisaties aan dat platforms zoals Facebook en YouTube nog steeds worstelen met het aanpakken van haatzaaiende en gewelddadige inhoud.

Terwijl de EU de weg vrijmaakt voor een nieuwe generatie van digitale governance, worden bedrijven geconfronteerd met complexe uitdagingen en juridische strijdperken. Hoe deze platforms zullen voldoen aan deze nieuwe regels zonder hun kernactiviteiten in gevaar te brengen, blijft een open vraag.

bron: European Commission

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook