Schurq

De onderschatte kracht van prijs in marketing: een nieuw onderzoeksperspectief

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Eline Tol

In het huidige bedrijfslandschap schijnen marketeers prijs als hun minst belangrijke verantwoordelijkheid te beschouwen, terwijl winstmarges essentieel zijn voor bedrijfsgroei. Denkt u dat prijs slechts een taak is voor de financiële afdeling? Lees dan verder om te ontdekken waarom deze perceptie uw bedrijf zou kunnen schaden.”

Ondanks de cruciale rol die de prijsstrategie in het bedrijfsleven speelt, blijkt uit een recent onderzoek door Marketing Week, gesteund door Kantar, dat minder dan een vijfde van de marketeers het vergroten en verdedigen van winstmarges via de prijs als hun primaire taak beschouwt. Deze trend wordt zelfs nog duidelijker in grotere bedrijven, waar slechts 15,3% van de respondenten gelooft dat het verhogen en behouden van winstmarges een taak van de marketingafdeling is.

Deze bevindingen suggereren een mogelijke disbalans in de huidige marketingstrategieën. Dit heeft significante implicaties voor zowel B2B als B2C bedrijven, aangezien de meeste marketeers onderschatten hoezeer hun rol kan bijdragen aan winstoptimalisatie. De impact van deze perceptie wordt versterkt door het huidige economische klimaat, waarin veel merken hun prijzen verhogen.

Mogelijke oplossingen voor dit probleem omvatten een heroverweging van de rol van marketeers in prijsstrategie. Marketeers in grotere bedrijven zouden bijvoorbeeld meer invloed kunnen krijgen op prijsbeslissingen. Bovendien zou een hernieuwde focus op het belang van prijsstrategie in marketingopleidingen en -trainingen kunnen helpen om deze perceptie te veranderen.

In het licht van deze bevindingen, waarschuwt Les Binet, een vooraanstaand marketeer, voor ‘zinloze’ prijspromoties en benadrukt hij het belang van een goede prijsstrategie: “Als je prijzen niet goed zijn, verdien je geen geld. Het optimaliseren van je prijzen in deze turbulente wereld is prioriteit nummer één en om dat te doen moet je vraag en aanbod in je sector begrijpen.”

Daarom is het essentieel dat marketeers hun focus verschuiven en meer waarde hechten aan prijsstrategie, om zo bij te dragen aan de bedrijfsgroei en het bereiken van bedrijfsdoelen. Door hun rol op deze manier te herdefiniëren, kunnen ze meer invloed uitoefenen op winstoptimalisatie en kunnen ze uiteindelijk een positieve impact hebben op zowel de kort- als langetermijnprestaties van hun bedrijven.

bron: Marketing Week

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook