Schurq

Facebook rolt ‘Linkgeschiedenis’ uit voor alle gebruikers en gebruikt de data voor gerichte advertenties

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

Heb je ooit nagedacht over de digitale sporen die je achterlaat terwijl je door Facebook scrolt? Facebook’s nieuwste update, de ‘Linkgeschiedenis’, brengt deze vraag naar de voorgrond. Recentelijk introduceerde het bedrijf deze functie, die standaard is ingeschakeld op zowel Android- als iOS-apparaten. Hiermee archiveert het platform de linkgeschiedenis van gebruikers, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan gerichte advertenties.

Beschikbaarheid

Facebook heeft onlangs de ‘Linkgeschiedenis’ functie uitgerold, die momenteel alleen beschikbaar is op mobiele apparaten en niet op desktops. De uitrol van deze functie gebeurt geleidelijk, dus het kan zijn dat deze nog niet beschikbaar is in jouw regio. Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft nog geen duidelijke tijdlijn aangekondigd voor de wereldwijde uitrol.

In een tijd waarin privacywetten strenger worden en de digitale marketingindustrie zich voorbereidt op een toekomst zonder cookies, speelt deze functie een belangrijke rol. Voor marketeers is het essentieel om de beschikbaarheid in de gaten te houden, aangezien het een kans biedt om gerichter de ideale doelgroep te bereiken. Deze oplossing kan echter van korte duur zijn.

Hoe werkt deze nieuwe functie?

De ‘Linkgeschiedenis’ functie, automatisch actief op zowel Android als iOS, slaat de links op waarop je klikt binnen de Facebook-app. Deze functie houdt bij welke websites je bezoekt via de mobiele browser van Facebook, tot 30 dagen terug. Belangrijk om te weten: links bezocht via Messenger-chats worden hier niet in opgenomen. Meta gebruikt deze data voor gerichte advertenties binnen het platform.

Het in- of uitschakelen van je Linkgeschiedenis

Een woordvoerder van Facebook benadrukte dat gebruikers op elk moment de ‘Linkgeschiedenis’ kunnen in- of uitschakelen. Voor degenen die deze functie willen uitschakelen, biedt Facebook een eenvoudige stap-voor-stap gids binnen de app-instellingen. Om de functie uit te schakelen, ga je naar de browserinstellingen in de Facebook-app en deactiveer je de optie ‘Linkgeschiedenis toestaan’. Na deze actie verwijdert Facebook na mogelijk 90 dagen jouw Linkgeschiedenis en gebruikt deze niet meer voor het verbeteren van advertenties binnen het Meta-netwerk.

De ‘Link Geschiedenis’ functie van Facebook brengt zowel mogelijkheden als uitdagingen met zich mee. Als gebruiker is het belangrijk dat je bewust bent van deze ontwikkelingen en weet hoe je jouw privacy kunt beschermen. Voor meer details, bekijk de volledige aankondiging van Facebook.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook