Schurq

Generatie Z op de werkvloer en de toekomst van de arbeidsmarkt in Nederland

|
Leestijd 1 minuten
Door Guido Sombroek

Herken je dit? Je start vol enthousiasme in een nieuwe baan, maar binnen enkele maanden voel je de drang om weer verder te kijken. Dit gedrag, vaak toegeschreven aan Generatie Z, roept vragen op over hun werkmentaliteit en de veranderende arbeidsmarkt.

De kloof tussen verwachting en realiteit

Uit recent onderzoek blijkt dat hoewel Gen Z idealiter 2 tot 5 jaar bij een werkgever wil blijven, de realiteit anders is. De oorzaak? Verkeerde verwachtingen van zowel werkgevers als werknemers. Dit zorgt voor een dynamiek waarbij jonge talenten vaak al bij binnenkomst denken aan een volgende stap. Organisaties kunnen niet achterover leunen; zij moeten actief inspelen op de behoeften en innovaties die deze generatie met zich meebrengt.

De verschuiving van vaardigheden door AI

Een andere hoek van de arbeidsmarkt toont een verschuiving in vereiste vaardigheden. LinkedIn’s onderzoek naar banen in opkomst in 2024 onthult dat 25% van de gevraagde vaardigheden in vacatures sinds 2015 is veranderd, met een verwachte toename tot 65% in 2030 door de opkomst van AI. Dit benadrukt de noodzaak voor werkzoekenden en professionals om continu te leren en zich te ontwikkelen.

De bereidheid tot verandering in Nederland

Opvallend is dat in 2024 maar liefst 69% van de werkenden in Nederland overweegt van baan te veranderen. LinkedIn biedt met hun lijst van ‘Banen in Opkomst’ een overzicht van de 20 snelst groeiende beroepen, variĆ«rend van Data Stewards tot Machine Learning Engineers. Deze lijst is cruciaal voor zowel werkzoekenden als bedrijven om inzicht te krijgen in toekomstige kansen.

Oplossingen voor Generatie Z op de werkvloer

De oplossing voor de kloof tussen de wensen van Gen Z en de realiteit op de werkvloer ligt voor het oprapen: het gesprek aangaan. Eenvoudig, maar essentieel. Als dat niet lukt, zijn er altijd nog externe oplossingen beschikbaar.

De sleutel tot succes in het aantrekken en behouden van jong talent en het anticiperen op veranderende beroepsvereisten, ligt in continue dialoog en adaptatie. Het tijdperk van een dynamische en steeds evoluerende arbeidsmarkt is aangebroken.

Bron: LinkedIn.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook