Schurq

Google aangeklaagd door consumentenbond wegens privacy schending.

|
Leestijd 1 minuten
Door Guido Sombroek

Google, de toonaangevende tech-gigant, wordt mogelijk geconfronteerd met een massale claim vanwege privacy-inbreuken. De Nederlandse Consumentenbond en Stichting Bescherming Privacybelangen eisen dat Google onmiddellijk stopt met het volgen, verzamelen en verkopen van consumentengegevens zonder hun toestemming en een vergoeding betaalt aan alle Nederlandse gebruikers.

De groepen dreigen de zaak voor de rechter te brengen als Google niet voldoet aan deze eisen. De claim is open voor alle Nederlandse inwoners die sinds 1 maart 2012 ten minste één Google-product of -dienst hebben gebruikt.

Google wordt beschuldigd van het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens via zijn alomtegenwoordige producten en diensten, zelfs wanneer gebruikers hebben gekozen om dit niet toe te staan. Volgens de Consumentenbond creëert Google vervolgens diepgaande profielen van consumenten op basis van deze gegevens en verkoopt deze aan andere partijen, waaronder die buiten Europa, wat in strijd is met de Europese privacywetgeving.

Bovendien, beweren de groepen, stelt deze praktijk Nederlandse consumenten bloot aan het risico van surveillance door buitenlandse autoriteiten. Volgens de Consumentenbond en de Stichting Bescherming Privacybelangen is Google zich jarenlang ten koste van de privacy van consumenten blijven verrijken.

De inbreuken zijn ernstig, maar de schaal waarop ze plaatsvinden maakt ze nog erger. Bijna iedereen in Nederland wordt hierdoor getroffen, aldus Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Ze dringt er bij de Nederlandse inwoners op aan zich aan te melden voor de groepsvordering om samen een vuist te maken tegen dit soort misstanden.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook