Schurq

Google’s AI-chatbot Bard verandert de manier waarop we YouTube-video’s ervaren

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

Heb je ooit gekookt terwijl je de instructies van een YouTube-video probeerde te volgen? Vast wel. Stel je nu voor dat je alle benodigde informatie krijgt zonder de video ooit af te spelen. Dit is nu mogelijk dankzij een update van Bard, Google’s AI-chatbot. Bard’s nieuwe YouTube-integratie kan nu complexe vragen over specifieke video-inhoud verwerken, zoals de hoeveelheden in recepten en samenvattingen van instructies.

Bard’s precisie en onnauwkeurigheden

Neem bijvoorbeeld het bereiden van een Espresso Martini. Ben je vergeten hoeveel Benedictine er nodig is? Geen probleem. Typ een paar opdrachten in Bard en je hebt direct toegang tot een complete lijst van ingrediënten en gedetailleerde stap-voor-stap instructies, zonder dat je de video hoeft terug te spoelen.

De nauwkeurigheid van Bard is opmerkelijk. Het reproduceert de ingrediënten en hun hoeveelheden exact, evenals de juiste instructies, waaronder het koelen van een martini-glas. Er is echter een kleine afwijking: Bard adviseert om het drankje 30 seconden te schudden, wat niet overeenkomt met de instructie in de video.

Toekomstige implicaties voor contentmakers en de creatieve industrie

Deze ontwikkeling heeft potentieel grote gevolgen voor contentmakers. Neem als voorbeeld America’s Test Kitchen, die hun recepten achter een betaalmuur op hun website publiceren. Door Bard’s vermogen om deze informatie te extraheren zonder de video af te spelen, ontstaan er vragen over de compensatie voor de makers. Momenteel is deze functie slechts beschikbaar als een opt-in Labs-ervaring en vergt het enige inspanning om de gewenste antwoorden te verkrijgen, wat de huidige bedreiging voor de YouTube-strategie van makers zoals ATK beperkt.

De toekomst kan echter anders uitpakken. Als deze tool direct in YouTube wordt geïntegreerd, kan de discussie verschuiven naar hoe Bard’s capaciteit om video-inhoud te analyseren ten goede kan komen aan contentmakers. Vooralsnog lijkt het enige voordeel bij Google te liggen. Dit is niet nieuw voor generatieve AI, maar blijft een onbeantwoorde vraag binnen de industrie. Google zal een oplossing moeten vinden om YouTube-creators tevreden te stellen.

Ondanks de veelbelovende YouTube-functie van Bard, roept het ook belangrijke vragen op over de verdeling van waarde in de creatieve industrie. Het is een ontwikkeling die bedrijven en organisaties nauwlettend in de gaten moeten houden.

Ontdek hier hoe Bard nu YouTube-video’s voor je kan bekijken.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook