Schurq

Google’s attribution model veranderingen: wat dit betekent voor adverteerders

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

Google heeft aangekondigd dat het in september de ‘first click’, lineaire, tijdsverval en positie-gebaseerde attributiemodellen in Google Ads en Google Analytics 4 volledig zal uitfaseren. Alleen de ‘last click’ en ‘data-driven’ attributiemodellen zullen beschikbaar blijven. Deze verandering is niet alleen van toepassing op biedingen, maar be├»nvloedt ook rapportage- en vergelijkingsfuncties.

Deze aanpassing maakt datag-driven attributie (DDA) het standaardmodel in Google Ads, waardoor adverteerders hun strategie moeten bijstellen. Hoewel DDA mogelijk perfect lijkt, kan het wegnemen van “oude” attributiemodellen van het rapportagegedeelte vragen oproepen over prestaties. De verandering kan invloed hebben op de manier waarop bedrijven hun conversies, klantreizen en advertentieoptimalisatie begrijpen. Het echte probleem ligt op strategisch niveau, aangezien het gebrek aan zichtbaarheid over klantreizen een uitdaging kan vormen.

Toch zijn er enkele oplossingen die worden aangedragen.

  • Next-level tagging plan: Een robuust gegevensprogramma ontwikkelen om klantreisinteracties te identificeren en te vertrouwen op DDA of laatste-klik attributiemodellen met micro-conversies.
  • Integratie van CRM-gegevens: Het volledige klanttraject volgen en terugvoeren naar advertentieplatformen om klantreizen en de juiste mediamix beter te begrijpen.
  • Andere attributiemethoden: Experimenteren met incrementality of klantenonderzoeken om aanvullende informatie vast te leggen.

Hoewel er geen perfect attributiemodel is, biedt het artikel drie praktische oplossingen om adverteerders te helpen zich aan te passen aan de aankomende veranderingen in Google’s attributiemodellen. Het biedt een betrouwbare en richtinggevende input voor strategische bedrijfsbeslissingen.

bron: Google

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook