Schurq

Grote verandering op TikTok: ‘Voor jou’-feed zonder algoritme vanwege nieuwe EU-regels

|
Leestijd 1 minuten
Door Guido Sombroek

Stel je een wereld van sociale media voor waar je voorgestelde inhoud niet wordt bepaald door wat een algoritme denkt dat je leuk vindt. Dat is precies de toekomst van TikTok in Europa, en het kan grote veranderingen teweegbrengen voor bedrijven en contentmakers.

Naar aanleiding van de bijgewerkte digitale regels van de Europese Unie, de Digital Services Act (DSA), heeft TikTok aangekondigd dat gebruikers in Europa binnenkort het bekende algoritme kunnen uitschakelen voor de ‘Voor jou’-feed. Deze aanpassing is gemaakt om te voldoen aan de DSA’s eis dat platformen gebruikers de optie moeten geven om niet-gepersonaliseerde inhoudsaanbevelingen te zien.

Deze verandering kan een aanzienlijke impact hebben op bedrijven en organisaties die van TikTok gebruik maken voor marketing en outreach. De AI-gestuurde, hyper-gepersonaliseerde ‘Voor jou’-feed van TikTok heeft sterk bijgedragen aan het succes van het platform. Zonder deze gepersonaliseerde aanbevelingen moeten bedrijven mogelijk hun strategie├źn aanpassen om zichtbaar te blijven en hun doelgroepen te bereiken.

Gelukkig hoeven gebruikers die de personalisatie uitschakelen niet in het duister te tasten. Zij zullen content zien die populair is in hun regio en voorkeurstaal, wat nog steeds kansen biedt voor lokale bedrijven en influencers om een impact te maken.

Bovendien gaat TikTok verder dan alleen de ‘Voor jou’-feed. Er zijn meer DSA-gedreven wijzigingen ge├»ntroduceerd, waaronder een verbod op gepersonaliseerde advertenties voor jongeren tussen 13 en 17 jaar en een nieuwe manier voor Europese gebruikers om mogelijk illegale inhoud te melden. Europese gebruikers krijgen ook meer transparantie rond TikTok’s moderatiebeslissingen, wat hen meer inzicht kan geven in wat wel en niet acceptabel is op het platform.

De wijzigingen van TikTok zijn een reactie op de DSA, maar andere platforms zoals Instagram en YouTube zullen naar verwachting ook veranderingen aanbrengen om aan de nieuwe EU-regels te voldoen.

De nieuwe DSA-regels hebben het digitale landschap in Europa veranderd, en dit zal invloed hebben op hoe bedrijven en individuen sociale media platformen zoals TikTok gebruiken en ervaren. Deze veranderingen bieden echter ook nieuwe mogelijkheden voor innovatie en aanpassing in de wereld van content creatie en digitale marketing.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook