Schurq

Het einde van generatiesegmentatie: millennials versus Gen X en Gen Z

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Guido Sombroek

“Herinnert u zich nog de laatste keer dat u een marketingplan richtte op ‘millennials’? Als u denkt dat generatiesegmentatie zoals ‘millennials’ of ‘Gen Z‘ uw campagnes effectiever maakt, dan heeft u het misschien mis. Volgens het Pew Research Center zijn deze segmenten eerder een hindernis dan een hulpmiddel bij het begrijpen van de consument.”

Het invloedrijke Pew Research Center heeft onlangs een cruciale beslissing genomen: het zal niet langer generatietermen zoals ‘millennials’ of ‘Gen Z’ gebruiken om verschillende cohorten van de samenleving te beschrijven. Dit is het resultaat van een jarenlange discussie en onderzoek naar de effectiviteit van dergelijke segmentatiemethoden. De verantwoordelijke voor deze beslissing, Kim Parker, geeft aan dat leeftijd en veranderende demografieën een veel grotere rol spelen dan eerder werd aangenomen. Het belangrijkste punt dat ze maakt, is dat jongvolwassenen van vandaag niet significant verschillen van jongvolwassenen uit vorige generaties.

Deze ontwikkeling zal een schokgolf veroorzaken onder marketeers die gewend zijn aan het gebruik van generatiesegmentatie. Bedrijven zullen hun benadering van doelgroepsegmentatie moeten heroverwegen. Een breed scala aan marketingstrategieën, van productontwikkeling tot reclame, zal worden beïnvloed door deze verschuiving in denken. Het gebrek aan ondersteuning voor generatiesegmentatie kan leiden tot inefficiënte marketingplannen en het missen van belangrijke kansen.

Het Pew Research Center suggereert een benadering die meer gericht is op actuele gedrags- en attitudinale variabelen in plaats van op generatiesegmentatie. Marketeers zouden zich dus eerst moeten richten op variabelen zoals gedrag (zoals het consumeren van bepaalde producten) en houding (bijvoorbeeld introverte mensen) voordat ze naar demografische gegevens kijken. Het is ook van cruciaal belang om te onthouden dat diversiteit binnen generaties bestaat en dat het onjuist is om veronderstellingen te maken op basis van de leeftijd van een individu. Het nalaten hiervan kan leiden tot ethische en politieke incorrectheden.

bron: Pew Research Center

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook