Schurq

Meta lanceert AI chatbot app en gebruikt jouw data voor training

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Lisanne Groot

Je stelt een vraag, en nog voordat je de zin afmaakt, antwoordt een stem op je telefoon alsof het een vriend is. Klinkt handig, toch? Meta zet met zijn nieuwe AI chatbot app precies deze stap richting dagelijkse, spraakgestuurde interactie. De app is geen volledige nieuwkomer: het is een hernoemde versie van de bestaande “Meta View” app, oorspronkelijk bedoeld voor de Ray-Ban Stories smart glasses. Nu krijgt deze app een nieuwe functie als persoonlijke AI-assistent voor onderweg.

De belofte van een sociale AI

Gebouwd op het krachtige Llama 4-model, is Meta AI bedoeld als een spraakvriendelijke assistent die je leert kennen. De chatbot is al actief op platforms als WhatsApp, Facebook, Instagram en Messenger, maar krijgt nu een eigen plek als zelfstandige app. Hiermee wil Meta het gesprek natuurlijker maken. De AI herkent context, stem en voorkeuren. Dat moet leiden tot betere, meer persoonlijke antwoorden.
Volgens Meta zelf gaat het om een AI die ‘makkelijk praat, zich sociaal opstelt en gericht is op mensen en plekken die jij belangrijk vindt’. Daarbij is er een demonstratie van nieuwe voice-technologie toegevoegd, waarmee gebruikers direct met de AI kunnen praten. Deze full-duplex technologie maakt het mogelijk dat spraak niet langer wordt voorgelezen, maar live gegenereerd wordt.

Impact op gebruikers en bedrijven

De AI is erop gericht om continu beschikbaar te zijn. Voor bedrijven betekent dat mogelijk een nieuw communicatiekanaal. Klanten kunnen op een laagdrempelige manier vragen stellen en informatie ontvangen. Het zou de klantenservice kunnen ondersteunen of vervangen. Tegelijk ontstaat er een nieuw speelveld waarin merkbeleving via AI een rol speelt. Denk aan gepersonaliseerde interactie op basis van klantgedrag.
Tegelijkertijd groeit de kritiek. Meta’s AI werd eerder in verband gebracht met ongepaste gesprekken. De zorgen over afhankelijkheid van spraakgestuurde systemen nemen toe, vooral bij jongeren en kwetsbare gebruikers. Ook de toenemende rol van AI in persoonlijke interactie kan bijdragen aan gevoelens van eenzaamheid.

Gebruikersdata als brandstof voor AI

Naast technologische vernieuwing zet Meta ook een volgende stap in dataverzameling. Vanaf eind mei 2025 gebruikt Meta openbaar gedeelde informatie en foto’s van gebruikers op Facebook en Instagram om zijn AI te trainen. Doe je niets, dan stem je daar stilzwijgend mee in. Wie dit wil voorkomen, moet vóór 27 mei bezwaar maken via de instellingen van zijn of haar account.

Dat gaat zo:
Ga in je Facebook- of Instagramaccount naar Instellingen > Privacycentrum en klik op de blauwe tekst ‘bezwaar te maken’. Vul je e-mailadres en eventueel een reden in en klik op Verzenden. Je ontvangt vervolgens een bevestiging per mail. Bewaar deze goed.
De Consumentenbond vindt dat Meta expliciet toestemming moet vragen voordat gebruikersdata worden ingezet. Zolang dat niet gebeurt, roept de bond Meta en de toezichthouders op om op te treden. Want hoewel Meta zijn AI wil verbeteren, blijft de vraag in hoeverre gebruikers daar zelf grip op hebben.

Bron: Social Media Today

Deel dit artikel via
Lisanne Groot
Lisanne Groot

Over deze schurq

Lees ook