Schurq

OpenAI introduceert GPTBot: een revolutionaire webcrawler voor het open web

|
Leestijd 2 minuten
Door Eline Tol

Weet jij nog dat moment wanneer je ontdekt dat je favoriete vakantiefoto ongevraagd op een website verschijnt? Of dat artikel dat je geschreven hebt, plotseling onder een andere naam verschijnt? OpenAI brengt GPTBot op de markt, een webcrawler met als doel een groter deel van het open web te verzamelen. En ja, dat heeft consequenties voor je online content.

OpenAI’s nieuwste release, GPTBot, is speciaal ontwikkeld om data te verzamelen voor de training van toekomstige AI-systemen. Dit voortouw wordt al snel gevolgd door de registratie van de handelsnaam “GPT-5”, wat wijst op een nabije release. Deze nieuwe webcrawler zal zich richten op openbaar toegankelijke informatie, waarbij het bewust gevoelige en beschermde inhoud zal vermijden. Het opmerkelijke hierbij is de ‘opt-out’ benadering: GPTBot gaat er standaard van uit dat alle toegankelijke informatie gebruikt mag worden. Webbeheerders dienen expliciet aan te geven dat hun content niet opgenomen mag worden door de crawler.

Echter, in de techgemeenschap zijn er zorgen over deze aanpak. Waar sommigen argumenteren dat OpenAI alle beschikbare data nodig heeft voor een krachtige AI, wijzen anderen op de inherente privacyzorgen. De release van GPTBot wordt dan ook gezien in het licht van eerdere kritieken op OpenAI, die data schraapte zonder expliciete toestemming.

Parallel hieraan loopt de ontwikkeling van een open-source LLM door Meta. In tegenstelling tot OpenAI, die zijn gegevens gebruikt om AI-modellen te trainen, bouwt Meta een winstgevend systeem rond zijn data. Terwijl OpenAI zijn crawldata inzet voor AI-ontwikkeling, heeft Meta een commerciëlere insteek, waarbij ze de verzamelde data ook delen met derden voor advertentiedoeleinden.

Het groeiende succes van AI-tools zoals ChatGPT, dat momenteel meer dan 1,5 miljard maandelijkse gebruikers trekt, toont de potentie en relevantie van deze technologie. Met grote investeringen zoals die van Microsoft in OpenAI is het duidelijk dat de AI-markt booming is.

De introductie van GPTBot zal ongetwijfeld de capaciteiten van toekomstige AI-modellen vergroten. Maar deze ontwikkeling brengt ook nieuwe vraagstukken met zich mee, voornamelijk op het gebied van auteursrecht en toestemming. In deze snel evoluerende AI-wereld is het essentieel om een evenwicht te vinden tussen transparantie, ethiek en technologische mogelijkheden.

bron: OpenAI

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook