Schurq

Sam Altman van OpenAI streeft naar extra Microsoft financiering voor ‘superintelligentie’ ontwikkeling

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Guido Sombroek

Bij OpenAI, geleid door Sam Altman, staat innovatie centraal. Na een investering van $10 miljard van Microsoft, zoekt Altman nu naar extra financiële steun. Zijn doel: het ontwikkelen van ‘superintelligente’ technologische tools met een intelligentieniveau gelijk aan dat van mensen.

De 38-jarige AI expert Sam Altman focust op het commercieel benutten van nieuwe AI-doorbraken. Op dit moment investeert Google, een geduchte concurrent, in soortgelijke technologieën. Een voorbeeld hiervan is de mogelijke investering inCharacter.AI, een startup van voormalige Google-medewerkers.

Altman streeft naar het realiseren van kunstmatige algemene intelligentie (AGI). Dit AGI-concept, omschreven door bedrijven als IBM, zou zelfbewustzijn hebben en complexe problemen kunnen oplossen. Hoewel het nu nog een theoretisch idee is, ziet Altman het als een cruciale volgende stap voor OpenAI.

OpenAI’s aanbod bestaat uit diverse ‘producten’, van onderzoekslabs tot samenwerkingen met Microsoft. Echter, Altman benadrukt dat al deze initiatieven bijdragen aan hun kernproduct: intelligentie. Met de recente samenwerking met Microsoft, gewaardeerd op $29 miljard, heeft OpenAI een sterke omzetgroei doorgemaakt. Maar Altman wil verder gaan. De ontwikkeling van AGI vereist substantiële rekenkracht en hoge trainingskosten.

Ondanks een indrukwekkende financiële prestatie met een verwachte omzet van $1 miljard, blijft OpenAI privé. Altman heeft geen intentie om het bedrijf naar de beurs te brengen. Hij voorziet dat beslissingen rond superintelligentie mogelijk niet goed vallen bij beursinvesteerders.

OpenAI werkt momenteel aan GPT-5, een geavanceerder model dan GPT-4. Hoewel de lancering nog onzeker is, wordt verwacht dat GPT-5 eind 2023 kan verschijnen. De precieze mogelijkheden van dit model blijven echter onduidelijk.

Naast OpenAI is ook Google actief in de AI-sector. Het overweegt een forse investering in Character.AI, dat interactie met virtuele beroemdheden mogelijk maakt. Deze ontwikkelingen onderstrepen een spannende periode in AI, waar de technologische grenzen voortdurend worden verlegd.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook