Schurq

YouTube embed ads in video streams om ad blockers te omzeilen

|
Leestijd 1.5 minuten
Door Eline Tol

YouTube test een nieuwe methode waarbij advertenties direct in videostreams worden ingebed. Deze techniek, “server-side ad injection” genoemd, maakt advertenties onzichtbaar voor ad-blockers.

Impact op bedrijven en advertenties

Voor bedrijven betekent deze aanpak dat hun advertenties meer opvallen. Door de advertenties in de videostream zelf te integreren, zien ze eruit als deel van de content. Dit verhoogt de zichtbaarheid en effectiviteit van advertentiecampagnes aanzienlijk.
De server-side ad injection zorgt ervoor dat advertenties direct in de videostream worden opgenomen, wat betekent dat ze niet kunnen worden gedetecteerd of geblokkeerd door ad-blockers. Dit biedt adverteerders de zekerheid dat hun advertenties daadwerkelijk worden weergegeven aan de kijkers, wat kan leiden tot hogere klikfrequenties en betere resultaten voor hun campagnes.

Reactie van gebruikers en extensies

SponsorBlock, een extensie die gesponsorde segmenten overslaat, meldde op X dat YouTube experimenteert met deze techniek. Hierdoor worden tijdstempels verstoord, omdat advertenties nu onderdeel zijn van de videostream. Om verkeerde gegevens te voorkomen, verwerpt SponsorBlock tijdelijk inzendingen van gebruikers die deze ingesloten advertenties zien.

Gebruikers hebben gemengde reacties op deze nieuwe methode. Sommigen zijn bezorgd over de impact op hun kijkervaring, terwijl anderen de noodzaak begrijpen voor YouTube om inkomsten te genereren. Extensies zoals SponsorBlock passen hun strategieën aan om te reageren op deze veranderingen, wat een voortdurende strijd tussen YouTube en ad-blocking tools betekent.

Breder beeld van YouTube’s strategie

Deze test is onderdeel van YouTube’s bredere strategie om ad-blockers aan te pakken. Eerder richtte YouTube zich op browser ad-blockers en populaire derde-partij YouTube-apps op mobiele apparaten. Het doel is om YouTube’s belangrijkste inkomstenbron, advertenties, te beschermen.
YouTube heeft in het verleden verschillende maatregelen genomen om ad-blocking tegen te gaan, zoals het blokkeren van toegang voor gebruikers met ingeschakelde ad-blockers en het introduceren van non-skippable ads. De server-side ad injection is een verdere stap in deze richting en toont YouTube’s vastberadenheid om een duurzame advertentie-omgeving te handhaven.

Wat gebruikers kunnen verwachten

Google moedigt gebruikers aan om zich te abonneren op YouTube Premium voor een advertentievrije ervaring. Hoewel Google waarschijnlijk niet in detail zal uitleggen hoe de server-side ad embedding werkt, vereist dit aanzienlijke aanpassingen aan YouTube’s videodistributie-infrastructuur.
Deze test is momenteel beperkt, maar zal waarschijnlijk uitbreiden. YouTube streeft ernaar om ad-blocking tools steeds minder effectief te maken. Voor gebruikers die zich niet willen abonneren op YouTube Premium, betekent dit dat ze waarschijnlijk meer advertenties zullen zien die moeilijk te vermijden zijn.

YouTube blijft zoeken naar manieren om hun platform te monetariseren terwijl ze gebruikers een zo goed mogelijke ervaring bieden. Het is een delicate balans tussen het genereren van inkomsten en het behouden van een tevreden gebruikersbasis.

Bron: YouTube

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook