Schurq

TikTok en Meta in juridisch gevecht tegen EU’s Digital Markets Act

|
Leestijd 2 minuten
Door Guido Sombroek

De digitale wereld wordt geconfronteerd met een belangrijke verschuiving door een nieuwe regelgeving van de Europese Unie. TikTok en Meta staan voor een grote uitdaging als gevolg van deze ontwikkelingen. Hun reactie is het juridisch aanvechten van deze nieuwe regels, wat wijst op een impact op hun bedrijfsmodellen en de bredere digitale markt.

Juridische strijd tegen EU regelgeving

De recente EU-regelgeving zet grote techbedrijven zoals Meta en TikTok in een juridisch spanningsveld. Deze bedrijven verzetten zich actief tegen EU-pogingen om online markten meer concurrerend te maken. Centraal in deze juridische strijd staan de EU-classificaties. TikTok wordt aangeduid als “poortwachter”. Messenger en Marketplace, beide van Facebook, krijgen het label “kern” diensten.

Meta tekent beroep aan tegen deze classificatie. Het bedrijf stelt dat Messenger enkel een chatfunctionaliteit binnen Facebook is en niet als een aparte app of dienst gezien moet worden. Eveneens betwist Meta de visie op Marketplace als een “toegangspoort” voor bedrijven. Ze benadrukken dat het een consumentenproduct is. Deze argumenten legt Meta voor aan de rechtbanken. De Europese Commissie onthoudt zich van commentaar.

De situatie rond Meta en TikTok dient als een spiegel voor de bredere reactie van de techindustrie op de nieuwe EU-wetgeving. Deze reactie omvat ook andere grote spelers zoals Apple en Amazon, die onder dezelfde wet vallen en momenteel juridische stappen overwegen. Dit staat in schril contrast met bedrijven als Microsoft en Google, die ondanks hun classificatie als “kern” diensten, ervoor kiezen niet in beroep te gaan tegen hun aanwijzingen. De variĆ«teit in deze benaderingen belicht niet alleen de complexiteit, maar toont ook de verscheidenheid aan standpunten binnen de techindustrie ten opzichte van de nieuwe regelgevende kaders in de EU.

Impact op grote techbedrijven in de EU.

Deze juridische uitdagingen kunnen de manier waarop grote techbedrijven in Europa miljarden verdienen drastisch veranderen. De Digital Markets Act vereist dat bedrijven voor het eerst hun diensten zo aanpassen dat er een efficiƫnte en effectieve samenwerking plaats kan vinden met hun concurrenten, en gesloten ecosystemen open worden gesteld voor concurrerende diensten.

Uitdagingen Digital Markets Act.

Hoewel TikTok en Meta de eerste zijn die de Digital Markets Act aanvechten, is het zelden gelukt om vergelijkbare beroepen tegen andere wetgeving te winnen. De Digital Markets Act zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 van kracht worden en heeft als doel om de dominantie van enkele bedrijven op digitale markten in de EU te verminderen. De zorgen zijn dat meer regulering de innovatie zou kunnen tegenhouden en dus de groei van Europese digitale bedrijven zou kunnen belemmeren.

Deadline voor uitspraak en medewerking.

Bedrijven hebben tot 6 maart de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Beroepen tegen de wetten betekenen echter niet dat zij zich niet moeten houden aan de wetten. Verwacht wordt dat een gerechtshof in Luxemburg binnen enkele maanden uitspraak doet over de beroepen, in plaats van de gebruikelijke duur van enkele jaren bij mededingingsonderzoeken.

Deel dit artikel via
Guido Sombroek
Guido Sombroek

Over deze schurq

Lees ook