Schurq

Elon Musk X lanceert premiumabonnementen: advertentievrij en betaalbaar

|
Leestijd 2.5 minuten
Door Eline Tol

Na de advertentievrije abonnementen van Meta en TikTok kan ook het socialmediaplatform X niet achterblijven. Elon Musk kondigde onlangs twee nieuwe premium abonnementen aan. Het ene is betaalbaar en biedt alle functies, het andere is duurder maar toont geen advertenties. Dit markeert een belangrijke ontwikkeling voor zowel gebruikers als adverteerders.

Sinds Musks overname van X in oktober 2022 zoekt hij naar manieren om de inkomsten te verhogen. De introductie van betaalde abonnementen en het terughalen van adverteerders markeren een nieuwe fase voor X. De omzet staat echter onder druk, vooral vanwege Musks bewering dat actievoerders adverteerders hebben afgeschrikt.

Details over de abonnementsplannen moeten nog worden onthuld. Toch wijst een recente proef erop dat niet-betalende gebruikers beperkt zullen zijn tot alleen-lezen-activiteiten. Denk hierbij aan het lezen van berichten en het bekijken van video’s. Dit ‘Not A Bot’-abonnement richt zich op het verminderen van spam en nepaccounts, wat kan leiden tot een significante verandering in gebruikersinteractie op het platform.

De nieuwe abonnementen zullen naar verwachting ook effect hebben op bedrijven en organisaties. Adverteerders moeten mogelijk hun strategieën herzien om associatie met ongepaste inhoud te voorkomen. De versoepelde contentmoderatie op X heeft de zorgen hierover vergroot. Dit heeft zelfs geleid tot een onderzoek van de Europese Commissie naar de naleving van regels omtrent illegale en schadelijke inhoud.

Of contentmakers financieel zullen profiteren van de advertentievrije abonnementen blijft onzeker. Platforms zoals YouTube bieden al een deel van de abonnementsinkomsten aan hun makers. Wat vaststaat, is dat bedrijven die adverteren op X zich zullen moeten aanpassen aan een veranderend zichtbaarheids- en interactielandschap.

Dit kan betekenen dat bedrijven hun marketingstrategieën moeten wijzigen. Sommige kunnen ervoor kiezen om hun huidige methodes voort te zetten, terwijl anderen door de nieuwe abonnementen gedwongen worden tot meer creativiteit in het bereiken van hun doelgroep.

In een digitale wereld waar verandering constant is, moeten marketeers en bedrijven innoveren om zichtbaar en relevant te blijven. Het succes van Musks nieuwe abonnementen op X hangt af van de ontvangst door de gebruikers en de aanpassingsvermogen van de bedrijven.

Voor meer informatie over X Premium kun je terecht bij het Helpcentrum van X.

Deel dit artikel via
Eline Tol
Eline Tol

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook