Schurq

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Leestijd 3 minuten
Door Lysanne Paulus

Een CDP. Een platform dat 360 graden klantprofielen opbouwt. Belangrijk voor het verzamelen en opslaan van klantdata. Het maakt het mogelijk om communicatie met jouw doelgroep nog directer, persoonlijker en specifieker te maken. Hierdoor kunnen leads sneller omgezet worden tot klant. Wat een CDP precies is, hoe het werkt en waarom het mogelijk interessant voor jou is, leggen we je graag uit.

Wat is een CDP?

Een CDP, oftewel Customer Data Platform, is een essentieel stukje technologie voor marketeers en bedrijven die serieus bezig zijn met hun klantgegevens. Het is in feite een centrale hub waar alle interacties en gedragingen van je websitebezoekers worden opgeslagen. Denk aan alles van paginaweergaven tot klikken en zelfs aankoopgeschiedenis.

Waarom is dit zo belangrijk? Nou, het stelt je in staat om een compleet beeld te krijgen van elke individuele klant. Door al deze informatie te verzamelen en te organiseren, kun je vervolgens slimme segmenten maken. Zo kun je bijvoorbeeld groepen klanten identificeren die specifieke producten bekijken of regelmatig terugkeren naar je site. En het mooie is dat deze data allemaal rechtstreeks van je website komt en in je eigen beheer wordt opgeslagen, wat betekent dat je volledige controle hebt over je gegevens.

Vroeger waren CDP’s vooral voor grote bedrijven, maar tegenwoordig zijn ze toegankelijk voor organisaties van elke omvang. Dus zelfs als je niet heel veel websitebezoekers per maand hebt, zijn er kansen om te profiteren van wat een CDP te bieden heeft.

Verschillende soorten CDP’s

Er zijn verschillende varianten van CDP’s, elk met hun eigen kenmerken en functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan CDP’s die zich specifiek richten op data, analytics, campagnes of e-commerce. De hoofdfocus blijft echter wel hetzelfde: het vangen van first party data!

Klantdata, de brandstof van een CDP

Een CDP draait volledig om klantgegevens; het vormt de brandstof die het hele systeem aandrijft. De hoeveelheid data die je nodig hebt, hangt af van je specifieke doelstellingen.

Het kernpunt draait om wat je met die data kunt doen. Je kunt een volledig klantprofiel samenstellen, inclusief gedragspatronen en voorkeuren. Dit stelt je in staat om je marketingcampagnes zo nauwkeurig te richten dat het lijkt alsof je direct tot je klanten spreekt.

Je kunt zelfs gaan tot het punt waarop je kunt identificeren welke klanten vatbaar zijn voor specifieke aanbiedingen of kortingen, en wie niet. Door dit onderscheid te maken, kun je elke klant individueel bedienen met een ervaring die naadloos aansluit bij hun behoeften en voorkeuren.

Een voorbeeld van effectieve personalisatie

Eigenlijk spreekt het voor zich. Laten we persoon ‘X’ als voorbeeld nemen. Ze hebben recentelijk interesse getoond in het kopen van schoenen op jouw website. Dus, wanneer ze terugkeren, is het natuurlijk slim om hen direct die schoenen te tonen waar ze eerder naar keken. Het heeft weinig zin om jassen, broeken of t-shirts te laten zien, omdat hun interesse duidelijk bij de schoenen ligt.

Nu, als je ook weet dat persoon ‘X’ altijd op zoek is naar kortingen, dan is het slim om een speciale korting aan te bieden die alleen voor hen geldt. Dit is een subtiele maar effectieve manier om interesse te prikkelen en hen aan te moedigen tot een aankoop.

Een onbekend persoon voordat de lead magnet ingevuld is
Cross-channel personalisatie
Cross-channel personalisatie

Cross-channel personalisatie is een krachtige strategie waarbij opgeslagen klantdata wordt gebruikt om gepersonaliseerde ervaringen te creëren in verschillende marketingkanalen, zoals Meta en LinkedIn. Dit betekent dat de informatie die je hebt verzameld over het gedrag van je klanten op je website, ook wordt gebruikt om hen op een relevante manier te benaderen via andere kanalen.

Een goed voorbeeld hiervan is een campagne waarbij je een bril van het merk Adidas bekijkt op een website, maar nog geen aankoop doet. In plaats van dit te vergeten, wordt deze bril opnieuw onder de aandacht gebracht via remarketing op platforms zoals Meta. Stel dat je na twee weken terugkeert naar de website van deze website, dan zie je de Adidas bril opnieuw in de sectie ‘aanbevolen voor jou’. Dit herinnert je eraan dat je interesse hebt getoond, en je besluit om deze toe te voegen aan je winkelmandje.

Maar wat als je op het laatste moment afhaakt bij het afrekenen? Dan komt de cross-channel personalisatie pas echt tot zijn recht. Je ontvangt eerst een e-mail, automatisch verzonden na een uur, waarin staat dat je bent vergeten af te rekenen. Als je deze e-mail opent maar niet klikt, is dat een gemiste kans. Maar na nog eens 10 uur krijg je een Whatsapp-bericht met een speciale korting van 10%. Dit bericht wordt echter niet naar iedereen gestuurd, maar alleen naar de groep ‘high discount affinity’, waarvan bekend is dat ze gevoelig zijn voor kortingen. Zo zie je hoe cross-channel personalisatie kan leiden tot effectievere marketingcampagnes die echt aansluiten bij de individuele behoeften van je klanten.

Conversie optimalisatie

Conversie optimalisatie draait om testen, testen en nog eens testen. Met sommige geavanceerdere CDP’s, kun je hier echt in uitblinken. Door de grote aantallen bezoekers op je website kun je snel en op kleine schaal verschillende tests uitvoeren. Dat noemen we ‘growth hacking’. Door snel en veel te testen, kom je al snel uit bij de meest effectieve aanpak, de aanpak die de meeste conversies oplevert.

Maar hoe werkt dit dan met advertenties? Een belangrijk aspect hiervan is personalisatie op basis van het gedrag van gebruikers op de website. Door verschillende advertentie-uitingen snel te testen op kleine doelgroepen, ontdek je welke het beste werkt. En als je de winnende aanpak eenmaal hebt gevonden, kun je deze op grotere schaal toepassen, waardoor je altijd gebruik maakt van de meest converterende advertentie.

Door de data die je verzamelt met een CDP, kun je ook identificeren welke gebruikers de hoogste kans hebben om te converteren. Door deze groep actief te benaderen, kun je niet alleen je conversieratio verbeteren, maar ook kosten besparen. Je kunt namelijk personen met een lage kans op aankoop uitsluiten, waardoor je advertentiebudget efficiënter wordt ingezet.

Een bezoeker die met een lokale zoekopdracht op de website komt is verder in de customer journey
Verhogen van de Customer Lifetime Value (CLV)

Het verhogen van de Customer Lifetime Value (CLV) is essentieel voor bedrijven die zich richten op langetermijnrelaties met klanten. Een CDP kan hierbij helpen door niet alleen te zorgen dat bezoekers sneller klant worden, maar ook door de CLV van een klant te verhogen.

Hoe kun je dit bereiken? Door het gedrag van klanten te analyseren en te koppelen aan hun wensen en behoeften, kun je hen beter bedienen. Hierdoor weet je in welke fase van het aankoopproces ze zich bevinden en welke boodschap hen kan overtuigen om een aankoop te doen. Het draait om het leveren van de juiste content op het juiste moment. Dit kan bijvoorbeeld door producten van andere merken of in andere kleuren te tonen die aansluiten bij hun interesses, of door cross-selling toe te passen en gerelateerde producten te promoten.

Starten met CDP?

Nu je bekend bent met wat een CDP is en wat het kan, kunnen we samen onderzoeken of het geschikt is voor jouw organisatie. We kunnen de mogelijkheden en kansen in kaart brengen om te bepalen hoe een CDP jouw bedrijf kan helpen om de CLV van je klanten te verhogen. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!

Deel dit artikel via
Lysanne Paulus
Lysanne Paulus

Over deze schurq

Lees ook
|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2

|
Guido Sombroek
|
4 minuten

Server Side Tagging simpel uitgelegd