Schurq

Short video’s

|
Leestijd 2 minuten
Door Shannah de Ruijter

Short video’s, waarschijnlijk ben je er al mee bekend en kijk je er zelf ook naar. Eindeloos scrollen op TikTok, Instagram Reels of YouTube Shorts? Ja, dat zijn short video’s. Deze vorm van videocontent is in de laatste jaren een van de meest populaire vormen van content aan het worden. En zeker met het groeiende aantal gebruikers op social media is het duidelijk dat short video’s de toekomst zijn.

In dit blog vertel ik je wat short video’s zijn, de voordelen ervan, hoe ze bijdragen aan organische vindbaarheid en geef ik je een aantal tips om zelf aan de slag te gaan met short video’s!

Wat is een short video?

Een short video is, zoals de naam al doet vermoeden, een korte video van maximaal 60 seconden. Dit type video is perfect om snel en effectief een boodschap over te brengen aan je doelgroep.

Via omni ads funnel ervoor zorgen dat de doelgroep je overal tegenkomt, op ieder adveretntieplatform.
Voordelen short video

Een van de grootste voordelen van een short video is dat het de aandacht van de kijker snel kan vasthouden. In een wereld waar we constant worden overspoeld met informatie en waar onze aandachtsspanne steeds korter wordt, is een short video een effectieve manier om een boodschap over te brengen. Hieronder zet ik de belangrijkste voordelen van short video voor je op een rijtje:

Snel en effectief:
Short video’s zijn kort en krachtig, waardoor de boodschap snel en effectief overgebracht kan worden.
Hoog engagement: Door de korte duur houden short video’s de aandacht van de kijker vast en is de kans groter dat de boodschap blijft hangen.

Creatieve vrijheid:
Short video’s kunnen vaak met een smartphone worden opgenomen en bewerkt. Dit maakt het toegankelijker om creatieve inhoud te maken en te delen.

Viraal potentieel:
Social media platforms hebben vaak functies zoals likes, reacties en shares, waardoor kijkers op een interactieve manier betrokken raken bij de inhoud. Daarnaast hebben short video’s vaak een viraal potentieel.

Bereik onder een breed publiek:
Platforms zoals Tiktok, Instagram Reels en YouTube Shorts hebben enorm veel gebruikers over de hele wereld. Door short video’s te maken, kunnen makers hun content aan een groot en divers publiek tonen.

Short video’s ten behoeve van organische vindbaarheid

Je leest het goed. Video’s dragen bij aan de organische vindbaarheid op sociale media. Zoekmachines worden steeds vaker overgeslagen en social media fungeren als de belangrijkste bron voor inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan zoektermen als ‘restaurant tips’, ‘beauty tips’ en ‘recepten’. Platformen als TikTok en Instagram transformeren steeds meer tot effectieve zoekmachines. Dit zien we vooral terug bij de jongere generatie, Gen Z, die de voorkeur geeft aan snackable content boven lange, saaie teksten. Hier schreven we eerder dit jaar al een blog over. En wist je ook dat de beschrijving en hashtags die je bij je video plaatst enorm belangrijk zijn. Besteed daarom voldoende aandacht aan deze elementen om ervoor te zorgen dat je social mediakanalen ook SEO-proof zijn!

De basisprincipes van SEO moeten ook kloppen om lokale vindbaarheid te verbeteren
AI gebruiken voor het genereren van short video’s

Sinds de opkomst van AI zijn verschillende tools ontwikkeld om je te helpen met het genereren van video content. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Allereerst zijn er tools die bijvoorbeeld de kwaliteit van je video verbeteren of zorgen voor een meer interactieve video. Hiervoor heb je echter al video content nodig. Ben je op zoek naar tools die complete video’s voor je genereren op basis van een stuk content? Dan kun je kijken naar een tool als Visla. Deze tool zet een stuk content in nog geen 5 minuten om naar een complete video. Het gebruikt stockvideo’s en tekst en ontwikkelt zo een complete video.

Aan de slag met short video’s

Willekeurige video’s maken en hopen dat het aanslaat, is geen effectieve strategie. Daarom is het handig om een plan te maken voordat je begint met het produceren van een short video’s. Er zijn een aantal basisregels:

Bepaal je doel & boodschap
Wat wil je overbrengen bij je doelgroep? Focus op één doel, dat is duidelijk voor de kijker en het vergroot de kans dat de boodschap blijft hangen. Tip: werk van tevoren een script uit! Hier kun je natuurlijk ook ChatGPT voor gebruiken.

Gebruik de juiste afmeting
Short video’s worden altijd verticaal getoond, dus het is aan te raden om ze ook verticaal te filmen. Zorg ervoor dat je video minimaal 1080×1920 full HD is. Wil je de video ook op andere plaatsingen delen, bijvoorbeeld in de Facebook of LinkedIn feed, maak de video dan ook in het formaat 1080×1080 en 1200×628 full HD. Zo pak je alle platformen mee!

Houd het kort
Hou de video’s korter dan 60 seconden. Dit zorgt ervoor dat je video kort maar krachtig is. Nog beter is om te variëren tussen micro-video’s (minder dan 15 seconden) en video’s die tussen de 30 en 60 seconden duren. Zo kun je je video op ieder platform gebruiken. De ideale lengte voor een TikTok video is namelijk tussen de 20 en 35 seconden, terwijl YouTube Shorts de voorkeur geeft aan video’s korter dan 15 seconden.

Visualiseer je boodschap
Het laatste wat je wil is de kijker vervelen met heel veel informatie. Maak daarom gebruik van tekst. Laat mensen praten, laat je product zien en gebruik (populaire) muziek. Op deze manier zul je de aandacht van de kijker kunnen vasthouden.

Cross-channel personalisatie

Starten met short video’s?

Wil je indrukwekkende short video’s maken, zelfs als je weinig tot geen ervaring hebt? Geen zorgen! Wij zijn experts in het creëren van videocontent en hebben zelfs een in-house video marketeer. Neem gerust contact met ons op, we begeleiden je stap voor stap naar het gewenste resultaat!

Deel dit artikel via
Shannah de Ruijter
Shannah de Ruijter

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook
|
Eline Tol
|
2 minuten

Vacature: Teamlead Advertise & Performance

|
Lysanne Paulus
|
3 minuten

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2