Schurq

De 5 grootste social media trends in 2016

|
Leestijd minuten
Door Patrick Schokker

Het afgelopen jaar is het social media gebruik opnieuw ontzettend gegroeid. Over de hele wereld zijn er nu meer dan 2 miljard actieve social media gebruikers. En dit groeit in een constant tempo van zo’n 25% per jaar. Dat zijn er nog al een hoop…

Nu vragen wij ons af, in hoeverre zet jij social media in voor jouw bedrijf?

Het belang van social media voor bedrijven is namelijk groter dan ooit.

De groei van social media is bedrijven in Amerika niet ontgaan. Maar liefst 9 van de 10 Amerikaanse bedrijven is al actief op social media. Zij zien namelijk dat hun verkoop stijgt door regelmatig iets te plaatsen op sociale netwerken.

En dit jaar zal social media een nog grotere rol krijgen in ons leven.

Facebook, Instagram en Twitter zijn namelijk naar mogelijkheden aan het zoeken om de netwerken nog eenvoudiger en productiever te maken voor bedrijven. Zowel voor marketing, customer support en HR komen er steeds meer instrumenten om de impact van het zakelijke gebruik van social media bij te houden.

Dus wat heeft 2016 voor ons in petto?

De 5 belangrijkste social media trends voor bedrijven:

1. Social media op het werk stijgt
We horen al jaren dat een nieuwe generatie interne sociale netwerken - voor de communicatie binnen het bedrijf - het einde van de e-mail zal betekenen. Niet meer eindeloos door je overvolle inbox spitten voor dat ene stukje informatie of een groepsdiscussie via de mail.

Maar tot op de dag van vandaag gaat de interne communicatie vaak nog steeds via e-mail.

Toch is Facebook op dit moment haar nieuwe platform: “Facebook at Work” aan het testen onder 300 bedrijven. Doordat er steeds meer studies zijn die aantonen dat social media op het werk de productiviteit en betrokkenheid verhogen, is het nog maar een kwestie van tijd voordat meer bedrijven hieraan mee willen doen.

2. Bedrijven richten zich tot hun eigen werknemers om een groter bereik te creëren op social media
Bijna 80 procent van de bedrijven heeft een eigen social media team. Maar ondanks dit speciale team hebben nog veel bedrijven moeite met het bereiken van hun publiek. In 2016 zullen bedrijven zich daarom nog meer focussen op het delen van updates. Bijvoorbeeld door hun medewerkers aan te moedigen om de statusupdates van het bedrijf te delen op hun eigen social media accounts.

Updates die gedeeld worden door medewerkers leveren acht keer zoveel betrokkenheid op dan content die alleen op het bedrijfsaccount gedeeld worden.


3. Bedrijven gaan steeds meer aandacht besteden aan social messaging
Wereldwijd zijn er bijna 4 miljard gebruikers actief op messaging apps, zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Messaging apps hebben de hoogste gebruikers frequentie en behoren tot de top 5 apps in de wereld.

Tot nu toe betekent dit nog niet zoveel voor bedrijven. De potentie van messaging apps blijft tot nu toe onbenut. Maar in 2016 zou hier weleens verandering in kunnen komen.

Als er meer analyses en inzichten ter beschikking komen, kunnen bedrijven volwaardige strategieën rondom social messaging ontwikkelen. Het zal niet lang meer duren totdat de messaging apps erachter komen hoe ze gegevens beschikbaar stellen aan bedrijven voor marketing doeleinden.

De messaging apps zijn op dit moment al een belangrijk kanaal voor een-op-een social klantenservices. Kijk maar naar Twitter en haar direct messages en Facebook.

Social media advertising wordt in 2016 razend populair

Heb jij al ervaren hoe social ads jouw bereik kunnen vergroten? Waarschijnlijk heb je zelf wel al gezien dat jouw Instagram of Facebook helemaal volstaat met advertenties. Dat betekent dat ze werken!

In tegenstelling tot de oude banners, lijkt de nieuwe generatie advertenties op Facebook, Instagram en Twitter veel meer op normale social media updates. En ze zijn ook nog eens heel specifiek getargeted.

Adverteerders kunnen de advertenties namelijk niet alleen richten op leeftijd en geslacht, maar ook op interesse, locatie, werkfunctie en nog veel meer. Dus de advertenties die jij te zien krijgt, zijn waarschijnlijk degene die je ook echt interessant vindt om te zien.

Om al deze redenen begonnen bedrijven in 2015 wereldwijd massaal te adverteren op social media en gaven zo’n $24 miljard dollar uit. Dit getal zelf is al indrukwekkend, maar het is vooral bijzonder omdat het slechts een aantal jaar geleden nog $0 dollar was.

Er wordt verwacht dat deze trend zich zal voortzetten en dat in 2017 16% van de uitgaven aan digitale advertenties naar social media advertenties zal gaan.

Deze groei zal worden gestimuleerd door nieuwe tools die het voor kleinschalige bedrijven mogelijk maken om social media advertenties in slechts een paar klikken te creëren. Oftewel: het proces versimpelen dat ooit alleen gedaan werd door peperdure, exclusieve media-experts.

Heb je interesse in het adverteren op social media? SearchUser kan je hierbij helpen. Neem contact op met een van onze specialisten via kantoor@searchuser.nl of bel 0299 744722.

Social video groeit

Voor het geval je het gemist hebt… het social video gebruik is het laatste jaar geëxplodeerd.

In 2015 heeft Facebook haar dagelijkse video views verdubbeld naar 8 miljard. En heeft daarmee - zo gaan de geruchten - Youtube ingehaald.

Ook Twitter implementeerde video in 2015 en Snapchat heeft dagelijks 6 miljard video views. In totaal besteden volwassen gebruikers dagelijks 66 minuten aan het bekijken van online video’s.

En dit gaat in 2016 nog verder stijgen. Facebook is al bezig met features als suggesties voor video’s en misschien zelfs een speciale video feed. Snapchat stories worden ook steeds populairder.

Het is dan ook geen wonder dat 70 procent van de bedrijven zegt dat video de meest effectieve tool is in online marketing

Ondanks de statistieken zijn veel bedrijven nog wat terughoudend tegenover video. Met als reden: de kosten om een professionele video te maken. Deze kunnen erg hoog zijn.

Maar er zijn veel alternatieven. Bijvoorbeeld korte video’s maken zoals Vines van 6 seconden of Instagram video’s van 15 seconden.

Er zijn genoeg manieren voor jouw bedrijf om video’s te maken en te delen.

Social media en bedrijven worden in 2016 “twee handen op één buik”

Dit jaar zal social media niet meer weg te denken zijn binnen bedrijven. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en andere platformen hebben nu al de manier veranderd waarop bedrijven hun consumenten bereiken en hoe zij met hen communiceren. Maar ook hoe zij producten en services aanbieden. En dit was slechts het begin…

Aan welke trend gaat jouw bedrijf meedoen?

Deel dit artikel via
Patrick Schokker
Patrick Schokker

Over deze schurq

Algemeen Directeur

Lees ook
|
Lysanne Paulus
|
3 minuten

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2