Schurq

Google Speed Update: laadtijd mobiele pagina’s vanaf juli een ranking factor

|
Leestijd minuten
Door Patrick Schokker

Google heeft aangekondigd dat de laadsnelheid van webpagina’s na een zoekopdracht op een mobiel apparaat vanaf juli 2018 als ranking factor meetelt. In dit blog delen we het effect van de Google Speed Update en handige tips voor snelle mobiele webpagina’s.

De nieuwe update wordt de Google Speed Update genoemd en heeft alléén effect op zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat. Als jouw webpagina op mobiel langzaam laadt, zal deze een slechtere ranking krijgen. Mocht jouw “trage” webpagina zeer relevante content bevatten, dan kun je de ranking nog rechttrekken en alsnog een betere ranking hebben.

Dat de snelheid van webpagina’s meetellen in de ranking factor is oud nieuws, al sinds april 2010 gebruikt Google de snelheid als ranking factor voor desktop. Echter is mobiel de laatste jaren zo populair geworden dat snelle mobiele pagina’s nu net zo belangrijk zijn.

Het doel van de update

De update zou de mobiele ervaring van gebruikers moeten verbeteren. Wat ook zeker in jouw voordeel werkt, aangezien meer dan de helft van (mobiele) bezoekers een pagina verlaten wanneer deze er langer dan 3 seconden over doet om te laden. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

The average time it takes to fully load a mobile landing page is 22 seconds, according to a new analysis. Yet 53% of visits are abandoned if a mobile site takes longer than three seconds to load. That’s a big problem.”

Bron: thinkwithgoogle.com

De oplossing

Je kunt de prestaties van jouw webpagina’s eenvoudig analyseren met een gratis tool als: PageSpeed Insights. Na de analyse krijg je ook tips om jouw mobiele pagina te optimaliseren.

Google speed update

Een andere veelgebruikte tool is Pingdom Website Speed Test.

Tips voor een snelle mobiele pagina

De eerste stap voor een snelle mobiele webpagina is dat de pagina in ieder geval mobile responsive is. Daarna kunnen deze tips nog helpen om de pagina naast gebruiksvriendelijk ook snel te maken:

1. Je kunt het aantal verzoeken het beste onder de 50 te houden;

2. De gemiddelde laadtijd dient onder de 3 seconden te zijn;

3. De TTFB; time to first byte dient onder de 1,3 seconden te zijn.

Voorkom een lage ranking score na de Google Speed Update!

Heb je hulp nodig bij snelle mobiele webpagina’s? Wij kunnen je hierbij helpen.

Neem contact op met onze webspecialisten!

Contact button SearchUser

Deel dit artikel via
Patrick Schokker
Patrick Schokker

Over deze schurq

Algemeen Directeur

Lees ook
|
Lysanne Paulus
|
3 minuten

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2