Schurq

Heb jij een Google Maps kaart op je website? Dan is het belangrijk dat je dit even leest :)

|
Leestijd minuten
Door Patrick Schokker

Je komt het bijna op iedere website tegen: een Google Maps kaart, om (meestal) de locatie van het bedrijf te weergeven. Een websitebezoeker hoeft hier enkel op te klikken en de route wordt direct getoond in Google Maps vanaf de huidige locatie. Ideaal! Echter heeft Google per 16 juli 2018 de voorwaarden voor het gebruik van dit platform veranderd voor derden.

In één zin houdt dat in: sinds 16 juli is het gratis gebruik van Google Maps kaarten op jouw website niet meer vanzelfsprekend.

Natuurlijk kun je nog wel gebruikmaken van de kaarten. In dit blog leggen wij uit wat er precies verandert en welke gevolgen hieraan vast zitten.

Wat verandert er voor de Google Maps kaart?

Google gaat kosten rekenen voor het gebruik van Google Maps kaarten op websites.

Google maps kaart op website

Wanneer het Google Maps kaartje op de website getoond wordt, wordt er verbinding gemaakt met de Google Maps API. Dit kost Google steeds extra geld wanneer er meer mensen gebruikmaken van de kaart. Dat komt omdat de servers van Google hierdoor vaker en sneller rekenwerk moeten verrichten. Daarom heeft Google besloten om het gebruik van de API in te perken.

Vanaf 16 juli rekent Google voor ieder verzoek om een Google Maps kaart te tonen $ 0,007. Heb je dus 1000 websitebezoekers die op de kaart klikken, dan kom je op 1000 vertoningen en dus $ 7,00.

Om met name kleine website tegemoet te komen in de mogelijke kosten, biedt Google iedere gebruiker maandelijks een tegoed van $ 200,- (gratis). Dit tegoed wordt automatisch elke maand aangevuld. Dit zijn dus in principe ruim 28.000 verzoeken gratis.

Ben je niet zo’n grote onderneming? Dan haal je vaak de 28.000 verzoeken niet in een maand en kun je dus gewoon gratis gebruik blijven maken van het Google Maps kaartje.

Tip: bij sommige websites staat het kaartje op meerdere pagina’s of zelfs in de footer. Beperk de plaatsing van het kaartje bv. alleen tot je contactpagina en het aantal verzoeken neemt aanzienlijk af :).

Let op de API-Key

Om een Google Maps kaart te kunnen tonen op jouw website heb je een API-key nodig. Dit is een unieke code die bestaat uit een reeks cijfers en letters. Zo krijgt jouw website toegang tot Google Maps en kan jouw website kaarten opvragen en tonen. Je kunt een API-key krijgen door een account aan te maken bij Google.

Door de unieke API-key weet Google dat de verzoeken van jouw website afkomen en bepaalt op die manier hoeveel je moet betalen. Mocht je boven de $ 200,- gratis krediet uitkomen, dan wordt het restant gefactureerd.

Zonder API-key kan Google niet bepalen welke website een verzoek tot Google Maps heeft gedaan waardoor zij de kosten niet kan doorberekenen. Daarom is het belangrijk dat je een eigen API-key aanmaakt, doe je dit niet. Dan zal de Google Maps kaart op jouw website vanaf nu niet meer werken.

Je kunt hier meer informatie vinden over de API-key.

Wil je meer informatie over het nieuwe pricing model van Google? Klik hier >>

Neem contact op!

Deel dit artikel via
Patrick Schokker
Patrick Schokker

Over deze schurq

Algemeen Directeur

Lees ook
|
Lysanne Paulus
|
3 minuten

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2