Schurq

Het nationale social media onderzoek 2021: 4 belangrijkste conclusies

|
Leestijd 3 minuten
Door Shannah de Ruijter

De resultaten van het nationale social media onderzoek 2021 zijn bekend! Dit is het grootste trendonderzoek met betrekking tot het social media gebruik in Nederland. In 2021 voor het elfde jaar op rij gehouden. Welke kanalen gebruiken we op dit moment het meest? Met welke frequentie? En welke kanalen zijn de grote winnaars? Wij delen de 4 belangrijkste conclusies uit het onderzoek. 

#1. Het gebruik van social media is gestegen

In totaal maken 13,7 miljoen Nederlanders gebruik van social media. Vorig jaar was dit nog 13,5 miljoen. Dit geldt voor de leeftijd vanaf 15 jaar of ouder. Vooral de jongeren tussen de 15 en 19 jaar zorgen ervoor dat het gemiddelde gebruik per dag is gestegen. Zij schatten in dat ze gemiddeld een kwartier langer per dag op social media zitten dan vorig jaar. 

Social media gebruik nationale social media onderzoek 2021

De stijging in het dagelijkse gebruik, heeft ook te maken met het aantal platforms dat gebruikt wordt. Met name de eerste twee leeftijdscategorieën zijn namelijk ook meer verschillende soorten kanalen gaan gebruiken dan vorig jaar. Landelijk maakt ieder persoon gemiddeld van zo’n 3,9 platforms gebruik. 

Aantal social media platforms in gebruik - social media onderzoek 2021

#2. Grote platforms blijven stabiel of groeien een beetje

TikTok en Pinterest waren het afgelopen jaar de grote winnaars. TikTok heeft +149% gebruikers erbij gekregen. Pinterest steeg met +10%. Ook Tumblr is hard gestegen. 

Groei Social media kanalen Groei Social media kanalen

Het aantal Instagram en LinkedIn gebruikers neemt ook nog steeds toe. In een overzicht van het totale gebruik van social media is te zien dat WhatsApp het meest gebruikt wordt en dat het gebruik ook blijft stijgen. Facebook is het afgelopen jaar redelijk stabiel gebleven. 

Groei social media platforms afgelopen jaren

#3. Qua dagelijks gebruik stijgen LinkedIn, YouTube en WhatsApp het hardst

Ook als we kijken naar het dagelijkse gebruik, is WhatsApp het meest gebruikte kanaal.

Dagelijks gebruik social media

Maar WhatsApp is niet het enige kanaal dat stijgt in dagelijks gebruik. Ook LinkedIn en YouTube zijn harder dan andere kanalen gestegen ten opzichte van vorig jaar. 

Hieronder zie je de top 5 kanalen die dagelijks het meest gebruikt worden.

Groei top 5 social media kanalen

In onderstaande tabel kun je zien dat LinkedIn, TikTok en Tumblr dagelijks een stuk meer gebruikt worden dan vorig jaar. TikTok is zelfs bijna met 200% gestegen!

Overige kanalen social media gebruik

#4. Facebook is verliest z’n populariteit onder jongeren

In de leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar neemt het dagelijkse Facebookgebruik flink af! Een heel verschil met andere kanalen waarbij het gebruik juist overal is gestegen. 

Dagelijks social media gebruik jongeren

Het Social media onderzoek van Newcom

Voor het social media onderzoek 2021 heeft Newcom Nederlanders van 15 jaar en ouder uitgenodigd om mee te doen aan het Nationale Social Media Onderzoek. Deelnemers konden via een online vragenlijst meedoen. De steekproef van 7.021 respondenten vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder en het social media gebruik.

Je kunt hier het volledige rapport van Newcom downloaden.

 

Deel dit artikel via
Shannah de Ruijter
Shannah de Ruijter

Over deze schurq

Online Marketing Consultant

Lees ook
|
Eline Tol
|
2 minuten

Vacature: Teamlead Advertise & Performance

|
Lysanne Paulus
|
3 minuten

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s