Schurq

WordPress 5.0 met de nieuwe Gutenberg-editor komt eraan

|
Leestijd minuten
Door Patrick Schokker

Verwacht wordt dat de nieuwe WordPress versie met Gutenberg-editor in april 2019 uitkomt. Met deze nieuwe versie zullen er een aantal dingen binnen de huidige WordPress editor gaan veranderen. Wanneer WordPress 5.0 live gaat zullen alle huidige WordPress websites automatisch worden geüpdatet naar WordPress 5.0. In dit blog vertellen wij je over de voordelen van de nieuwe Gutenberg-editor.

Wat is de Gutenberg-editor?

De Gutenberg-editor zal de nieuwe editor in WordPress worden vanaf de WordPress versie 5.0. De nieuwe Gutenberg zal heel anders gaan werken dan de huidige editor omgeving. Op dit moment lijkt de editor van WordPress op één grote bladzijde. In de Gutenberg-editor zal dit veranderd worden en gaat er met blokken gewerkt worden. Elk nieuw stukje content zal in blokken geplaatst moeten worden.

WordPress editor

De huidige WordPress editor

Gutenberg-editor WordPress 5.0

De nieuwe Gutenberg-editor

Om alvast te wennen met de Gutenberg-editor is er de Gutenberg plugin die je kunt downloaden en installeren binnen je huidige versie van WordPress. Verstandig is om de Gutenberg Plugin niet op een ‘live’ website te plaatsen omdat de echte Gutenberg nog in de betaversie zit. De Gutenberg-editor kan ook bekeken en uitgeprobeerd worden op de WordPress website.

Het doel van de Gutenberg-editor in WordPress is om te zorgen dat je sneller, en zonder HTML en CSS, rijke content lay-outs kunt maken.

De Gutenberg blokken

De Gutenberg-editor zal bestaan uit uit blokken. Iedere nieuwe alinea en nieuw soort content zal geplaatst moeten worden in een blok. Voor elk soort content bestaat er een eigen blok. Er is een normale paragraaf blok, een blok voor afbeeldingen en een pollquote blok om een quote te plaatsen.

Blokken in de Gutenberg editor

De Gutenberg blokken

De volgorde van deze blokken is heel makkelijk aan te passen. Dit werkt een stuk makkelijker dan de oude editor. Voor elk blok kun je een template maken met een bepaald design, zo hoef je niet de blokken voor elke nieuwe pagina elke keer opnieuw te designen.

Voordelen van de Gutenberg-editor

#1. Makkelijk in gebruik

De huidige editor werkt al jaren hetzelfde, daarom vragen velen zich af waarom WordPress de editor functie gaat veranderen, terwijl de huidige editor al jaren werkt en hetzelfde is. Toch is de huidige WordPress editor niet altijd eenvoudig. Vooral voor beginners kan WordPress moeilijk zijn. De Gutenberg-editor zal het plaatsen van content op je website en het gebruik een stuk makkelijker gaan maken.

#2. Flexibel

Het werken met blokken in de editor is erg overzichtelijk doordat de blokken flexibel zijn. De losse elementen kunnen gemakkelijk van positie veranderd worden. Ook zijn de blokken, wanneer dit nodig is, makkelijk te verwijderen.  

#3. De blokken

De blokken brengen een extra voordeel met zich mee. Het is namelijk mogelijk om meer geavanceerde elementen te maken dan de huidige WordPress editor kan. Hierdoor kun je uiteindelijk de gebruiksvriendelijkheid op je website verbeteren. Ook kan er via de blokken multimedia content ingevoegd, hergeschikt en opgemaakt worden zonder daar veel technische kennis voor te hebben. In plaats van dat de codes aangepast dienen te worden kun je bij de Gutenberg-editor de blokken toevoegen.

#4. Aanpassingen via je telefoon

De Gutenberg-editor zal het makkelijker maken om pagina’s aan te passen via je telefoon. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot er een laptop of computer in de buurt is om aanpassingen aan je website te maken. Via de telefoon zal dit net zo makkelijk gaan.

De Gutenberg-editor kent dus vele voordelen ten opzichte van de huidige WordPress-editor. Het is nog even afwachten wanneer de WordPress versie 5.0 gelanceerd wordt. Heb jij vragen of wil je meer informatie over de Gutenberg-editor? Neem dan contact op met onze specialisten!

Contact button SearchUser

Deel dit artikel via
Patrick Schokker
Patrick Schokker

Over deze schurq

Algemeen Directeur

Lees ook
|
Lysanne Paulus
|
3 minuten

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2