Schurq

Optimaliseer de SEO van je YouTube video’s in 6 stappen

|
Leestijd minuten
Door Patrick Schokker

Video’s zijn al een tijdje een belangrijk onderdeel binnen de B2C marketing. Inmiddels is er ook een doorbraak in het gebruik van video’s binnen de B2B marketing. Video’s op bijvoorbeeld YouTube zijn een perfecte aanvulling op je digitale content marketing strategie. Naast de SEO voor websites bestaat er ook een SEO voor je video’s die je op YouTube plaatst. In dit blog delen wij 6 stappen waarin jij je YouTube video’s beter vindbaar maakt en wat uiteindelijk meer traffic zal genereren naar je website!

In ons vorige blog waarin wij vertelde over de 8 waarheden van content marketing vertelde wij dat content multimedia moet zijn. Er bestaan diverse soorten content zoals video’s, tekst, infographic of podcasts. Iedereen heeft een voorkeur voor het soort content dat hij het liefst ziet. Toch is visuele content, zoals video’s, enorm populair. Ook weten veel organisaties niet dat YouTube de vindbaarheid van je organisatie aanzienlijk kan vergroten. YouTube is na Google de meest gebruikte zoekmachine ter wereld.

Stap #1. De titel van de video

YouTube video’s hebben allemaal een titel, hoe beter je de video definieert met de juiste zoekwoorden, hoe beter je vindbaar zal zijn. Begin dus altijd met een zoekwoordenonderzoek als je deze nog niet eerder hebt uitgevoerd. Wanneer je het juiste zoekwoord gebruikt als eerste woord in te titel, ziet YouTube dit als een belangrijk woord die de video omschrijft. Zorg er daarom voor dat je titel duidelijk is en de kernelementen naar voren komen. Hieronder zie je een voorbeeld:

Slecht: Mijn 7 beste tips om een lekkere cappuccino te maken

Goed: De lekkerste cappuccino, mijn 7 tips

Stap #2. Engagement opbouwen

Brian Dean heeft onderzoek gedaan naar 1,3 miljoen video’s op YouTube en merkt dat een belangrijk element het bouwen van engagement is. Je moet ervoor zorgen dat de mensen jouw video’s blijven kijken. Vrijwel alle video’s die binnen de zoekresultaten bovenaan de pagina komen te staan hebben een hoge mate van engagement. Engagement onder video’s bestaat bijvoorbeeld uit: shares, likes, comments en subscribers.

De vraag die je jezelf dan ook moet stellen is: hoe zorg je dat je kijkers engagement tonen? Om engagement te bouwen heb je niet perse een mooie dure camera of microfoon nodig. Het gaat erom dat je video interessant en waardevol is. Wanneer een bezoeker een comment achterlaat, zal YouTube dit zien als iemand die de video leuk vond. Uit het onderzoek van Brian Dean blijkt dan ook dat er een sterke relatie is tussen het aantal comments en de YouTube ranking.

YouTube comments

Het grootste signaal voor engagement die afgegeven kan worden is wanneer er iemand op jouw account subscribed. Volgens Brian Dean is de beste manier om meer subscribers te krijgen dit gewoon te vragen in de video. Dit is hetzelfde als het gaat om het achterlaten van een comment. Een hyper specific call to action werkt het beste, dus zeg niet in je video “laat een comment achter” maar maak het specifiek door te zeggen “Laat weten welke strategie jij wilt gaan gebruiken!”.

Stap #3. Video description

De beschrijving die je onder je video plaatst is heel belangrijk. De video beschrijving helpt YouTube en Google om te begrijpen waar je video overgaat. Hoe beter zij begrijpen waar de video over gaat, hoe hoger de ranking.

Geef in de beschrijving voldoende informatie over de video, maar verklap natuurlijk niet alles. Probeer in het schrijven van de beschrijving rekening te houden met de volgende punten:

  • Verwerk het zoekwoord, die je ook in de titel hebt gebruikt, in de eerste 25 woorden van de beschrijving te verwerken.
  • Zorg ervoor dat de beschrijving uit minimaal 250 woorden bestaat.
  • Verwerk het zoekwoord ongeveer 2 tot 4 keer in de beschrijving.

Geef linkjes en bronnen in de beschrijving weer en probeer deze zoveel mogelijk naar je eigen website te leiden. Vergeet ook niet je social media kanalen in de beschrijving te benoemen om optimaal te kunnen doorlinken naar je eigen platformen.

Stap #4. Video Tags

Video tags helpen, net zoals de beschrijving, YouTube te begrijpen waar je video overgaat. Je geeft informatie mee aan je video en maakt duidelijk waar de video over gaat. Let erop dat je niet teveel tags gebruikt. Wanneer je teveel tags gebruikt zal Google in de war raken, wat juist averechts werkt in de vindbaarheid.

SEO YouTube tags 

Probeer de tags in drie stappen toe te voegen:

  1. De eerste tag is het zoekwoord, welke je in de titel en in de beschrijving hebt verwerkt.
  2. Voeg verschillende variaties van dit zoekwoord toe. Wanneer je bijvoorbeeld een afkorting gebruikt als zoekwoord, schrijf deze afkorting in een van de tags uit.
  3. Heeft je video meerdere onderwerpen? Verwerk deze onderwerpen in een tag.

Je hoeft niet bang te zijn dat wanneer je dezelfde tags gebruikt als een concurrent dat je minder vindbaar wordt. Tags helpen ook om je video als ‘gerelateerde video’ in de sidebar van een andere video te krijgen. Wanneer iemand namelijk een video bekijkt die dezelfde tag heeft als een video van jou, word jouw video aan de sidebar toegevoegd!

Stap #5. Promoot je video

In een eerdere stap noemde wij het belang van engagement bouwen. Voordat je engagement kunt opbouwen heb je wel kijkers voor je video nodig. Een paar simpele manieren hoe jij je video kunt promoten zijn:

  1. Plaats een link van de video in je e-mail handtekening.
  2. Plaats de embed code van je video in verschillende gerelateerde blog posts. Wanneer je een blog schrijft met hetzelfde onderwerp als een van jouw video’s, kan het relevant zijn om deze video te verwerken in je blog post. Door op ‘delen’ te klikken onder je YouTube video, kun je de video insluiten. Je krijgt nu een code te zien. Wanneer je deze code in je blogpost plakt zal de video verschijnen in je blog.

SEO YouTube video embed

  1. Deel de video op je social media kanalen.

Stap #6. Maak gebruik van CTR magnets

YouTube houdt goed in de gaten op welke video’s er geklikt wordt en op welke video’s niet. Het percentage personen die op jouw video klikken is de Click-Through-Rate. YouTube ziet een hoge CTR als een interessante video en zal jouw video hoger gaan ranken.

Er zijn een aantal trucjes om je CTR te verhogen:

  1. Maak een pakkende thumbnail. Probeer om niet de kleuren van YouTube in de thumbnail te verwerken (rood/wit/zwart).
  2. Gebruik zoveel mogelijk contra kleuren zoals groen, blauw, paars, grijs en oranje.
  3. Plak een dikgedrukte tekst in de afbeelding die je als thumbnail instelt.

Wil je meer informatie over het SEO proof maken van je YouTube video’s of heb je hier hulp bij nodig? Neem contact op met onze specialisten!

Contact button SearchUser

Deel dit artikel via
Patrick Schokker
Patrick Schokker

Over deze schurq

Algemeen Directeur

Lees ook
|
Lysanne Paulus
|
3 minuten

Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

|
Shannah de Ruijter
|
2 minuten

Short video’s

|
Lysanne Paulus
|
2 minuten

Google Consent Mode V2