Schurq

Navigeren door de wereld van web-analytics: Universal Analytics (UA) vs Google Analytics 4 (GA4)

|
Leestijd 4 minuten
Door Guido Sombroek

Hoewel de overgang van UA naar GA4 beladen is met beloften voor verfijndere data-analyse, kan het ook wat verwarrend zijn. Hieronder leiden we je door de belangrijkste veranderingen en hoe deze de manier waarop we gegevens verzamelen en analyseren, herdefiniëren.

de overstap van sessie- en paginaweergave-gebaseerde metingen naar gebeurtenis- en parameter-gebaseerde metingen.

Een nieuw tijdperk van datamodellen

De meest opvallende verandering van UA naar GA4 is de overstap van sessie- en paginaweergave-gebaseerde metingen naar gebeurtenis- en parameter-gebaseerde metingen.

Universal Analytics (UA):
UA is ouderwets, met zijn sessie- en paginaweergave-gebaseerde metingen. Het tellen begint bij elke nieuwe sessie van een bezoeker en elke navigatie van de ene pagina naar de andere.

Google Analytics 4 (GA4):
In tegenstelling daarmee staat GA4, die met zijn gebeurtenis- en parameter-gebaseerde metingen de toekomst omarmt. Het telt elke actie die een bezoeker uitvoert op jouw website, zoals klikken op een link, invullen van een formulier, of het selecteren van een product.

Diversiteit in gebruikers- en sessies tellingen

Een significant verschil tussen UA en GA4 is hoe ze gebruikers en sessies in kaart brengen. Hoewel beide platformen een standaard sessie-timeout-instelling van 30 minuten hebben, zijn er enkele cruciale verschillen.

Universal Analytics:
UA herstart de sessie om middernacht en begint een nieuwe als er op een UTM-promotiecode wordt geklikt. Hierdoor kunnen de sessietellingen enigszins vertekend zijn.

Google Analytics 4:
GA4 daarentegen, start niet opnieuw om middernacht en creëert geen nieuwe sessie wanneer er op een UTM-promotiecode wordt geklikt. Hierdoor worden nauwkeurigere sessietellingen geproduceerd die de werkelijke betrokkenheid van de bezoekers reflecteren.

Verschillen in conversie berekeningen

Nog een belangrijk verschil tussen UA en GA4 ligt in de manier waarop ze conversies berekenen.

Universal Analytics:
UA beperkt zich tot het tellen van één conversie per sessie voor elk doel.

Google Analytics 4:
Aan de andere kant telt GA4 elke conversie, zelfs als dezelfde conversie gebeurtenis meerdere keren tijdens een sessie wordt vastgelegd

verschil tussen UA en GA4 bij het berekenen van conversies

Betrokken sessies: een focus op interactie

Een nieuwe metric die door GA4 wordt geïntroduceerd, is “Betrokken Sessies”. Deze metric telt sessies waarbij de gebruiker daadwerkelijk actie onderneemt op de website. Dit kan nuttig zijn bij het onderscheiden van gebruikers die echt verbonden zijn met jouw inhoud versus degenen die gewoon door jouw website bladeren.

Verandering is de enige constante

De overstap naar GA4 markeert een nieuw tijdperk in de wereld van webanalyse. Hoewel het misschien anders is dan wat marketeers gewend zijn met UA, biedt GA4 nieuwe en verfijnde manieren om data te verzamelen en te analyseren.

Als je bereid bent om deze overgang te omarmen en de tijd neemt om GA4 onder de knie te krijgen, zul je ontdekken dat het een ongelooflijk krachtige tool is die je kan helpen om dieper in te duiken in je websiteverkeer en gebruikersbetrokkenheid, en om beslissingen te nemen die gedreven zijn door diepgaande, data-gebaseerde inzichten.

de overstap van de UA tracking-code naar de nieuwe GA4-code

Bijwerken naar Google Analytics 4 (GA4): een praktische gids

Nu je op de hoogte bent van de verschillen en veranderingen tussen Universal Analytics (UA) en Google Analytics 4 (GA4), is het tijd om de overstap te maken en je UA tracking-code te updaten naar de nieuwe GA4-code.

De overstap naar Google Analytics 4 (GA4) maken

Het overstappen van UA naar GA4 hoeft geen complexe aangelegenheid te zijn. Hier is een stapsgewijze handleiding die je helpt met de transitie:

 • 1. Log in op je Google Analytics-account en navigeer naar het Admin-gedeelte.
 • 2. Klik in de kolom Eigendom op ‘GA4 Setup Assistant’, de eerste optie, en maak een nieuwe Google Analytics 4-eigendom aan.
 • 3. Klik onder ‘Global Site Tag (gtag.js)’ op ‘Send traffic to GA4 property only’.
 • 4. Kopieer de trackingcode die onder deze instelling verschijnt.
 • 5. Plak deze trackingcode in de header van je website of in je tag manager-template, ter vervanging van je bestaande Universal Analytics-snippet.
 • Dat is het! Je gegevens worden nu overgezet naar GA4 en je kunt beginnen met het gebruik van alle nieuwe functies en voordelen.

  Best practices voor Google Analytics (GA4)

  Om het meeste uit GA4 te halen, zijn hier enkele tips en best practices:

  • Gebruik de GA4-code op al jouw websites en apps. Dit zorgt ervoor dat je al jouw gegevens op één plek kunt volgen.
  • Maak aparte GA4-eigendommen aan voor elke website of app die je wilt volgen. Dit helpt je om je gegevens georganiseerd en begrijpelijk te houden.
  • Gebruik gebeurtenissen om gebruikersinteracties met je site of app te volgen. Dit geeft je een vollediger beeld van hoe gebruikers met je inhoud omgaan.
  • Gebruik gebruiker-georiënteerde eigenschappen om betrokkenheid in de loop van de tijd te volgen en remarketing-doelgroepen te creëren.
  • Gebruik de ingebouwde eCommerce tracking-functie om verkoop- en conversiegegevens bij te houden.
  • Gebruik cross-device tracking om gebruikers te volgen over apparaten en platformen zonder de noodzaak van cookies.
  • Gebruik aangepaste rapporten, segmenten en dimensies om aangepaste analyses uit te voeren.
  • Respecteer de privacy van de gebruiker door de hoeveelheid verzamelde gegevens te beperken en je te houden aan gegevensbewaarbeleid.
  De-buyer-journey-van-de-doelgoep-stap-voor-stap-afgebeeld
  aangepaste gebeurtenissen instellen in GA4

  Aangepaste gebeurtenissen op GA4

  Een aangepaste gebeurtenis op GA4 stelt je in staat om extra gegevens te verzamelen over gebruikersinteracties met je site of app. Je kunt aangepaste gebeurtenissen maken voor elke actie die je wilt volgen, zoals klikken op een knop, het verzenden van formulieren en paginaweergaven. Volg deze stappen om aangepaste gebeurtenissen op GA4 te maken:

 • 1. Log in op je Google Analytics-account en selecteer het tabblad ‘Admin’.
 • 2. Klik onder het kopje ‘Events’ op ‘+New Event’.
 • 3. Voer een naam in voor het evenement en kies welk type gegevens je wilt verzamelen.
 • 4. Voeg eventuele extra parameters toe die je wilt volgen in je evenementen rapport, zoals event count, data points en enhanced measurement events.
 • 5. Sla de wijzigingen op.
 • 6. Voeg de aangepaste evenementen toe aan je Google Tag Manager-setup.
 • 7. Publiceer de wijzigingen.
 • Historische gegevens op GA4

  GA4 verzamelt automatisch gebeurtenisgegevens, gebruikersinformatie en app-gegevens, maar je kunt ook je historische gegevens van Universal Analytics naar GA4 importeren. Hiermee krijg je een vollediger beeld van je analysedata en kun je je prestaties in de loop van de tijd vergelijken. Volg deze stappen om historische gegevens naar GA4 te importeren:

 • 1. Log in op je Google Analytics-account en selecteer het tabblad ‘Admin’.
 • 2. Klik in de kolom ‘Property’ op ‘Data Import’.
 • 3. Klik op ‘+New Import’.
 • 4. Selecteer de gegevens die je wilt importeren, zoals historische gebruikers evenementgegevens.
 • 5. Map de gegevens van Universal Analytics naar de juiste velden in GA4.
 • 6. Sla de wijzigingen op.
 • 7. Herhaal het proces voor eventuele extra historische gegevens die je wilt importeren.
 • Dit is een uitgebreide gids om je te helpen bij het maken van de overstap naar GA4. Het gebruik van GA4 zal je helpen om diepgaande, datagedreven inzichten te verkrijgen en de prestaties van je website of app op een meer uitgebreide manier te meten.

  GA4 verzamelt automatisch gebeurtenisgegevens, gebruikersinformatie en app-gegevens

  Veelgestelde vragen bij de overgang naar GA4

 • 1. Moet ik een nieuw Google Analytics 4-eigendom aanmaken? Nee, je hoeft geen nieuw GA4-eigendom aan te maken. Je kunt je bestaande Universal Analytics-eigendom migreren naar Google Analytics 4. We raden echter wel aan om een nieuw GA4-eigendom aan te maken als je wilt beginnen met het volgen van gegevens vanaf nul.
 • 2. Wat gebeurt er met mijn Universal Analytics-eigendom als ik overstap naar GA4? Je Universal Analytics-eigendom blijft actief nadat je bent overgestapt naar Google Analytics 4. Alle gegevens die zijn verzameld in je Universal Analytics-eigendom zijn echter alleen toegankelijk via de oude rapporten.
 • 3. Moet ik de nieuwe GA4-code snippet op al mijn websites en apps gebruiken? Ja, we raden aan om de nieuwe Google Analytics 4 code snippet te gebruiken op al je websites en apps. Dit zorgt ervoor dat je al je gegevens op één plek kunt volgen.
 • 4. Wat gebeurt er als ik de nieuwe GA4 code snippet niet op al mijn websites en apps gebruik? Als je de nieuwe Google Analytics 4 code snippet niet op al je websites en apps gebruikt, mis je belangrijke gegevens die worden verzameld door Universal Analytics.
 • 5. Kan ik zowel GA4 als Universal Analytics tegelijkertijd gebruiken? Ja, je kunt zowel GA4 als Universal Analytics tegelijkertijd gebruiken. We raden echter aan om Google Analytics 4 te gebruiken als je primaire analyse tool.
 • 6. Wat is cross-device tracking? Cross-device tracking is een nieuwe functie in GA4 die je in staat stelt om gebruikers over apparaten en platformen te volgen zonder de noodzaak van cookies. Dit helpt je beter te begrijpen hoe gebruikers interacteren met je site of app op verschillende apparaten.
 • 7. Wat is eCommerce tracking? De ingebouwde eCommerce tracking functie in GA4 stelt je in staat om verkoop- en conversiegegevens bij te houden. Dit helpt je om beter te begrijpen hoe je website of app presteert.
 • 8. Wat zijn gebruiker-georiënteerde eigenschappen? Gebruiker-georiënteerde eigenschappen zijn een nieuwe functie in GA4 die je in staat stellen om betrokkenheid in de loop van de tijd te volgen en remarketing-doelgroepen te creëren.
 • 9. Hoe migreer ik mijn gegevens van Universal Analytics naar GA4? Je hoeft je gegevens niet te migreren van Universal Analytics naar GA4. Alle gegevens die zijn verzameld in je Universal Analytics-eigendom zijn toegankelijk via de oude rapporten.
 • 10. Kan ik GA4 gebruiken zonder mijn gegevens te migreren van Universal Analytics? Ja, je kunt Google Analytics 4 gebruiken zonder je gegevens te migreren van Universal Analytics. We raden echter aan om je gegevens te migreren, zodat je kunt profiteren van alle nieuwe functies en voordelen die GA4 te bieden heeft.
 • Conclusie

  We hebben je meegenomen door de wereld van Google Analytics 4, de nieuwste versie van Google’s onmisbare analytics tool. We hebben gekeken naar de basisprincipes van GA4, hoe je de upgrade van Universal Analytics naar GA4 kunt maken, best practices voor GA4, en het belang van aangepaste gebeurtenissen en het importeren van historische gegevens. Daarnaast hebben we antwoorden gegeven op veelgestelde vragen om mogelijke zorgen of onduidelijkheden over de overstap naar GA4 weg te nemen.

  We willen benadrukken dat de overgang naar GA4 meer is dan alleen een technische verandering; het is een stap vooruit naar een beter begrip van je website- en app-gebruikers, en hoe ze omgaan met je content. Het stelt je in staat om op een meer holistische en nauwkeurige manier gegevens te analyseren, zodat je betere en meer geïnformeerde beslissingen kunt nemen voor je bedrijf.

  We begrijpen dat deze overgang complex kan lijken, vooral als je gewend bent aan Universal Analytics. Heb je hulp nodig? We staan klaar om je te helpen bij elke stap van dit proces en kijken ernaar uit om samen met jou de mogelijkheden te ontdekken die GA4 te bieden heeft!

  Deel dit artikel via
  Guido Sombroek
  Guido Sombroek

  Over deze schurq

  Lees ook
  |
  Lysanne Paulus
  |
  3 minuten

  Customer Data Platform (CDP): Van lead naar klant

  |
  Shannah de Ruijter
  |
  2 minuten

  Short video’s

  |
  Lysanne Paulus
  |
  2 minuten

  Google Consent Mode V2